Објављено:
528
прегледа

БОЖИЋНА И НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА

Иза нас је још једна година, која је била и тешка и неизвесна, али смо, и поред тога, успели да направимо пуно пројеката, награђиваних и запажених. Пред нама је још неизвеснија 2022. година. Извесно је да је то година када Нови Сад обележава Европску престоницу културе. Извесно је и учешће Српског народног позоришта у догађајима који следе. Први од њих, Тесла, изуметник, већ 31. децембра 2021. године, пројекат који је урађен по роману Владимира Пиштала Тесла, портрет међу маскама, у режији и драматизацији Небојше Брадића, сав је од чудесних обасјања – реалних и метафизичких. Опера СНП-а је у финишу реализације међународног пројекта, у оквиру „Креативне Европе“, Cross opera. После премијере у Модени (Италија), у јануару се очекује премијера код нас.

Завршено је чишћење фасаде зграде позоришта, уређен је и Позоришни трг. Српско народно позориште ће у 2022. годину ући спремно. Не само споља, већ и изнутра обновљено. Ускоро улазимо у замену дотрајале климе, а припремамо се и за даљу реконструкцију сценске и техничке опреме. О програмима је наша публика већ обавештена и они се, колико нам је познато, са нестрпљењем очекују.

Сигурно би било лакше да није било и да још увек нема отежавајућих околности које је донела корона, али смо, пре свега уз подршку нашег оснивача, Владе Војводине, уз подршку покрајинског секретаријата за културу, јавно информаисање и односе са верских заједницама, успели да очувамо све људске и уметничке ресурсе, да их задржимо уз себе и сачекамо повољан тренутак за повратак свих потенцијала.

Огроман рад је иза нас, ентузијазам и високи уметнички резултати. Поносан сам на оне који су учествовали у томе, као и на друге, невидљиве, у радионицама, у гардеробама, у шминкерницама, и у свим другим сегментима наше велике позоришне куће, без којих чуда не би била могућа. Посвећеност позоришту узвраћа великом сатисфакцијом: враћа узвишеност и смисао животу. А лепоте и узвишености има, како у драми, тако и у балету, и у опери, уверен сам.

Срећни вам божићни и новогодишњи празници!

др Зоран Ђерић, управник СНП-а

Подели