Фото: Н. Брадоњић

Рођен је 28. фебруара 1961. године у Новом Саду. Од 1. октобра 1984. године запослен у Балету Српског народног позоришта на пословима балетског корепетитора. Музиком је почео да се бави од најранијих дана. Хармонику је учио код наставнице Данице Мајер, а са наставником музичког васпитања Габором Карољом и „Одом Радости“, Лудвига Ван Бетовена, освојио прву и специјалну награду за извођење на Савезном такмичењу хорова и оркестара основних школа у Руми. Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду завршио је 1979. године. Поред хармонике, захваљујући знању теорије музике, научио да свира гитару и електричне оргуље, али је клавир постао његов главни инструмент. Свирао је у оркестру хармоника у Културно уметничком друштву „Петефи Шандор“ на Телепу, радио као корепетитора за фолклор, остварио сарадњу са тамбурашким оркестром и упоредо са наступима, самостално почео да се бави прављењем музичких аранжмана. У драми „Хеда Габлер“, свирао је клавир, а у целовечерњем балету „Љубав за љубав“, Тихона Хрењикова, у Оркестру Српског народног позоришта, изводио је деоницу челесте. У слободно време свира у разним оркестрима све врсте музичких жанрова (забавну, народну, џез, рок…). Као музичар са великим искуством, држи часове клавира, гитаре, хармонике, теорије музике и солфеђа. Успех у педагошком раду се препознаје по ђацима који су уписници музичке школе. У репертоару Српског народног позоришта руководи музиком у балетској сали и у тонској кабини, монтира музику и видео записе.

Током каријере, у Балету Српског народног позоришта, Золтан Гајдош је научио да својом музиком прати најразличитије стилове вежби. Радио је са бројним педагозима из земље и иностранства: Ерика Марјаш, Растислав Варга, Добрила Новков, Оксана Сторожук, Габриела Теглаши, Маја Грња, Роберт Кљавин (Кијев, Украјина), Иштван Хаваш (Будимпешта, Мађарска), Иштван Херцог (Печуј, Мађарска), Лиана Јанку (Темишвар, Румунија), Владимир Шувалов, Владимир Павливич Федотов (Кијев, Украјина), Френсис Маловик (Париз, Француска), Калин Хантиу (Констанца, Румунија), Ала Ширкевич (Санкт Петербург, Русија) и многи други.

На Дан Српског народног позоришта, 28. марта 2019. године, добија Годишњу награду Српског народног позоришта. Исте године, 9. маја уручено му је признање, награда Марина Олењина, које додељује Удружење балетских уметника Војводине.

Габриела Теглаши Јојкић

Фото: Промо СНП