Објављено:
1975
прегледа

АИДА доказала да оперу чине људи

Фото: Владимир Величковић

Oтворена 161. сезона Српског народног позоришта

Опера Српског народног позоришта синоћ је отворила 161. сезону извођењем опере АИДА, први пут након чак 39 година од последње поставке. Онако како је то Верди изворно замислио: спектакуларно и на отвореном, под ведрим небом са више од 350 учесника, незампаћеном изведбом у Новом Саду обележена су три велика јубилеја – 150 година од праизведбе, 120 година од смрти композитора Вердија и 160 година Српског народног позоришта!

„Након осам месеци исцрпљујућег рада, данас нашој публици показујемо прави спектакл. Рекли бисмо филмски, али опера је већа од филма. Верујемо да смо направили још један искорак у сваком смислу. Последњих година пред себе постављамо изазове и сада тај успех постаје видљив. Поред великог труда и рада око израде костима, сценографије, укупног рада на самој опери, усмерили смо пажњу на кампању, што је уродило плодом – показали смо да опера изискује нови простор, као и да може да освоји нову публику“, изјавио је директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Слоган којим Опера почиње 161. сезону – Оперу чине Људи показао се истинит већ на првој представи – догађај је пратило више од 3.000 гледалаца под ведрим небом.

Кроз извођење које је трајало готово пуна три сата публика је стрепела, уздисала, навијала и очајавала уз ликове који су оживели пред њиховим очима, људе чије су судбине оставиле без даха и довеле до заноса најмасовнију оперску публику икада виђену на неком извођењу у Новом Саду, а и шире. Читава публика на ногама и аплаузом који је трајао, чинило се бескрајно, публика је показала захвалност и одала признање на прилици да буде део овог јединственог догађаја.

„Нисмо очекивали да ће бити, фигуративно, туче око карата, а на крају је ушло и много више публике. То је ситуација која је направила одређене забуне, али која нама заиста импонује. Знате, када је у Египту била премијера Верди је био изузетно незадовољан. Незадовољан јер није било места за праву оперску публику, за народ, већ је на премијери била само културна елита. Сам композитор правом премијером сматра изведбу Аиде наредне године у Миланској скали, пред правом оперском публиком. И негде смо управо томе и ми испоставило се, одали почаст. На нашу изведбу дошла је публика из Новог Сада и Београда жељна квалитетног позоришта“, додаје Станков.

А за спектакл задужен је тим који су предводили диригент, гост из Италије, маестро Андреа Солинас и ауторски тим, редитељ Александар Николић и кореограф Александар Илић.

„Техника, балет, хор, солисти Српског народног позоришта, сада смо сви заједно ту, нас петстотина, предвођени нама двојицом и маестром Солинасом из Италије да направимо нешто ново и одемо корак даље! Драго нам је што публика верује у наш ентузијазам! Постоји притисак због тога што постоје и велика очекивања. СНП деценијама уназад прави сјајне ствари. Међутим, када заборавимо на такмичење и мислимо само на то шта ће видети публика, притисак нестаје и сви од срца сарађујемо – сви постајемо један организам“ објаснили су Александар Николић, редитељ и Александар Илић кореограф.

Наредна извођења, исто тако распородата данима раније, заказана су за 18. и 28. септембар.

Подели