Фото: Срђан Дорошки

Након одржане премијере представе „Голманов страх од пенала“, ансамбл Српског народног позоришта почео је рад на представи „Мидлсекс“, Џефрија Јуџинидиса, у режији Јоване Томић.

Роман „Мидлсекс“ је прича о хермафродиту, особи која је одгајана као девојчица, да би у тинејџерском периоду уочила различитост свог тела у односу на вршњаке и надаље наставила да живи као мушкарац. Џефри Јуџинидис прича причу о три генерације грчких емиграната у Америци који чине породицу у којој је рођено дете хермафродит.

Према речима редитељке Јоване Томић, роман отвара питање идентитета, односно шта све утиче на формирање личности – друштвене околности, политички, етнички, културолошки обрасци који су нам рођењем дати или наметнутни. Правац драматизације романа, односно тема будуће представе проблематизоваће тело као табу тему, самим тим и све појмове везане за тело, који су такође табу чак и у данашњем времену.

„Сведоци смо турбулентног политичког и друштвеног глобалног тренутка, где се бројне борбе, ставови, победе, ратови и револуције преламају на третману тела и пола. Поље борбе за индивидуалност и слободну вољу је све суженије, па су ратови и револуције све крвавије. Овај роман слојевито, духовито а опет оштро, кроз призму породичне приче, говори о горућој потреби и праву сваког од нас које се све више ограничава, а то је право на лични избор и право на слободну вољу“, објашњава Јована Томић.

У представи играју: Бојана Милановић, Бранислав Јерковић, Золтан Молнар, Драгиња Вогањац, Соња Исаиловић, Александар Сарапа, Тијана Марковић, Аљоша Ђидић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић и Миа Симоновић.

Драматизацију романа ради Димитрије Коканов, сценографију Јасмина Холбус, док је за костим задужена Маја Мирковић. За представу „Мидлсекс“ музику ће компоновати Лука Мејџор, док ће за сценски покрет бити задужен Игор Коруга.

Представе се ради у копродукцији са Омладинском престоницом Европе, а премијера је планирана за крај октобра.