Објављено:
2239
прегледа

Балетом „Жизела“ затвара се балетска сезона СНП-а

Балетом Жизела у режији и кореографији Милице Јовановић затвара се балетска сезона у СНП-у.

Представа се изводи у суботу, 12. јуна на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00 часова.

Овај романтични балет на музику Адолфа Адама један је од најпопуларнијих и најомиљенијих белих белета.

Када је 1841. у париској Опери изведен балет Жизела, и поред нечувеног успеха, мало ко је могао замислити све оно што ће из тог балета произаћи: основа и разлог свеколике уметности будућих времена.

Идеја о балету Жизела потекла је из љубави Теофила Готјеа према балерини Карлоти Гризи, која тек што је дошла у Париз са Жил Пероом, славним балет-мајстором и кореографом, који је открио у њеној петнаестој години у Театру „Сан Карло“ у Напуљу, постајући њен учитељ и муж. Садржај је нашао листајући Хајнеову прозу, Слике с путовања, у којој је наишао на некакву легенду словенског порекла, у којој невесте, умрле пре венчања, као виле, сваке ноћи устају из својих гробова, да би играле, и тако задовољиле жељу коју им је живот на земљи ускратио … и тешко оном ко их у томе прекине, поготову – младићима. Тај би морао играти са њима све док од умора – не умре.

Управо та жеља за игром, доведена до симбола младости али и трагедије, учиниће Готјеову Жизелу балетским бићем “пар екселанс”, ком је игра што и смртна пресуда, али у исти мах и романтичарски идеал.

У солистичкој подели су: Ана Ђурић (Жизела), Самјуел Бишоп (Гроф Алберт), Бранка Глигорић (Жизелина мајка), Давид Груосо (Хиларион, шумар) Иван Ђерковић (Војвода) Верица Козарев Кларић (Батилда), Ђулио Милите (Вилфрид).

Учествују солисти и ансамбл Балета.

Подели