Објављено:
1525
прегледа

„Чаробном фрулом“ отворена Позорница под звездама

Фото: Владимир Величковић

Опера за децу – Чаробна фрула отворила је месец дана програма Српског народног позоришта на крову ТЦ Променада. У два извођења, пред залазак сунца и као и финале дечије недеље, пре свега најмлађа публика уживала је у Моцартовој музици. Чаробна фрула очарава публику свих генерација, али ова верзија посебно је забавна јер је прилагођена млађој публици која тек открива чари позоришта. Зато ово није класично сценско извођење јер учествују позоришни уметници који певају, причају, свирају, диригују и играју бајку о принцу који је оставио своје краљевство због потраге за љубављу.

„Ово је само демонстрација онога што умемо. То је да свирамо и певамо у било каквим условима, па били они и пандемијски. Зато и јесмо овде, да деци приближимо шта је то опера, како изгледају и звуче музички инструменти, како се зове који глас и слично. Све то можемо да урадимо јер квалитет ми имамо препознају сада и компаније које улажу у културу и помажу нам да изађемо из наших театарских оквира,“ објашњава диригент, маестро Микица Јевтић.

Чаробна фрула СНП-а је посебна још и зато што и публика учествује у представи, препуштајући уживању у оперским аријама и кореографијама које изводе солисти и чланови Хора, у музичким бравурама нашег Оркестра, предвођени маестром Јевтићем, врцавом хумору наратора, маштовитој сценографији, који дочарава оперу.

„Велик је изазов пошто морамо да импровизујемо јер смо изашли из позоришта. Али је и задовољство веће, јер овде на отвореном можемо да се приближимо више деци,“ прича солиста опере Српског народног позоришта, Бранислав Станков.

Након Чаробне фруле, на истој локацији очекује нас још три узбудљиве програмске недеље. Следи такозвана Рок недеља током које је на репертоару хит представа „Ко је убио Џенис Џоплин?“, као и меморијално извођење Rock opera – Who wants to live forever у славу недавно преминулом пијанисти Александру Бањцу, са бројним гостима.

Прати је филмска недеља, коју покреће биоскоп Cineplexx Promenada, специјалном ревијом филмова „Недеља домаћих класика“ током које ће бити приказани неки од највећих домаћих филмских наслова свих времена, уз бројне активације, а финале ће бити велики концерт филмске музике на самом крову.

„Звиждук у 8 је омаж двојици невероватних уметника који су недавно преминули од последица коронавируса – Ђорђу Марјановићу који је изводио управо нумеру под тим називом, као и чувеном филмском композитору Зорану Симјановићу који је недавно преминуо од последица коронавируса. То је музика из филмова уз које смо одрастали, плакали, смејали се. Реч је о најпопуларнијим композицијама из српске кинематографије и њихов велики квалитет је препознатљивост. Као што су реплике из домаћих филмова ушле у свакодневни говор и неисцрпно се понављају, тако је и музика постала антологијска. Музиком која има уметничку вредност а прати српски филм, желимо да се вратимо у неко сасвим друго време и музику сместимо у потпуно другачији амбијент. Није ово пуки концерт, већ искуство“, каже директор Опере Српског народног позоришта Александар Станков.

Филмску недељу пратиће одмах оперска недеља са два оперска концерта за сладокусце – Dolcevita и Оперетске приче на задату тему.

Читав програм део је редовног, пре свега оперског, репертоара Српског народног позоришта, једино је локација нова. Како кажу у Позоришту, локација на отвореном, омогућава већи број публике у сасвим безбедним условима, са маскама и дистанцом и уз све протоколе и епидемиолошке мере које важе како у позоришту, тако и у тржним центрима.

„Опере, позоришне представе и концерти побуђују емоције, стварају успомене, зближавају људе, граде пријатељства и љубави. Сви смо ми социјална бића и имамо потребу за слободом, а управо одлазак на концерт и представу је живљење те слободе са пријатељима и блиским особама. Ова година закочила је све и на јако груб начин показала колико нам културни догађаји недостају и колико је „нова нормалност“ коју одређени кругови пропагирају, и у којој не би били у блиском контакту са другим људима, потпуно супротна органским потребама наших бића“, закључује Станков.

Карте за све програме су ограничене и купују се на благајни Српског народног позоришта или позоришном онлајн сервису.

Подели