Објављено:
782
прегледа

Дан Српског народног позоришта: Додела годишњих награда и споразум три театра

Фото: Д. Петровић

Свечаном академијом, на сцени „Јован Ђорђевић” данас је обележен дан Српског народног позоришта, чиме је оно званично ушло у 161. годину. Као и сваке године, овим свечаним поводом, додељене су и годишње награде па је тако редитељки Соњи Петровић припала награда за режију и концепт сјајне представе „Ко је убио Џенис Џоплин?“.

Такође, младе глумице Бојана Милановић и Соња Исаиловић добиле су награду за улогу Џенис Џоплин у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“, као и ансамбл представе „Бура“, редитеља Кокана Младеновића.


Српско народно позориште, Београдско драмско позориште и Новосадско позориште потписали споразум о сарадњи

Дан Српског народног позоришта утолико је свечанији јер су Српско народно позориште, Београдско драмско позориште и Новосадско позориште потписали споразум о сарадњи који подразумева размену представа у току године, по принципу мини фестивала под називом „Наши дани”.

„Циљ сарадње је институционализовање идеје о сарадњи позоришта из Републике Србије како би се међусобно представила достигнућа и приказале актуелне теме и идеје у области уметности. Кроз заједнички рад, имплементираће се различита знања и достигнућа, са акцентом на сарадњи која ће се одвијати сваке године и постати традиционална“, истакао је директор Драме СНП-а, Милован Филиповић.

Директор БДП-а Југ Радивојевић нагласио је ће овај континуирани начин сарадње омогућити максималну промоцију ова три позоришта и допринети развоју нових форми креативног умрежавања.

„Први мини фестивал под називом „Наши дани“ биће одржан у Српском народном позоришту од 7. до 12. маја, на коме ће се представити Београдско драмско позориште са пет представа. Фестивал ће бити настављен гостовањем БДП-а у Новосадском позоришту у септембру, док ће Новосадско позориште узвратити посету БДП-у у октобру, а СНП у новембру ове године“, истиче директор БДП-а, Југ Радивојевић.

„Ово је најпре потписивање сарадње између две престонице, између Београда и Новог Сада – будуће Европске престонице културе. Када овакви мотивисани театри, као што су БДП, СНП и Новосадско позориште одлуче да сарађују то је не само гест, него намера која показује пројекцију наше будућности“, рекао је директор Новосадског позоришта Валентин Венцел.

Поводом свечаног дана, вечерас ће публика имати прилику да гледа управо вишенграђивану представу „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, на Камерној сцени од 19 сати.

Године 1981, 28. марта Српско народно позориште добило је нову зграду и тако је установљен Дан СНП-а, дан када се сумирају једногодишњи уметнички резултати и награђују најбоља индивидуална и колективна уметничка остварења.

Подели