Објављено:
1661
прегледа

Балет „Мадам Батерфлај“, премијера у мају у Српском народном позоришту

Фото: Срђан Дорошки

У копродукцији Српског народног позоришта и аустријске балетске куће „Европа балет“ из Санкт Пелтена (Europaballett, St. Pölten) припрема се Мадам Батерфлај, која ће, први пут као балетска представа бити изведена у Српском народном позоришту.

Кореографија и режија је поверена Петеру Бројеру (Немачка), који је уједно аутор либрета, сценографије и избора музике. Костимографкиња је Јумико Такешима (Јапан/Немачка), дизајн видео пројекције је поверен Маркусу Геслеру (Аустрија), слике у пројекцијама радиће Себастијан Серемет (Шведска), асистент кореографа је Доминик Вајда (Аустрија). Дизајн светла и звука ће радити Петер Бројер у сарадњи са техничким тимом СНП-а.

Прва проба је заказана за понедељак, 8. марта, на Дан Балета, којом би се обележила 71. годишњица од оснивања ове најмлађе уметничке јединице СНП-а.

Планирано је да балет буде премијерно изведен у Српском народном позоришту, на сцени „Јован Ђорђевић“ у петак, 14. маја 2021, а у Санкт Пелтену, у петак, 11. јуна 2021.

Учествују солисти и ансамбл Балета СНП-а и солисти „Европа балета“.

Арт-ерија, 9. март 2021.
Уредница емисије: Нада Зорић


Занимљиво, атрактивно и оригинално

Иако је Мадам Батерфлај позната као оперско дело Ђакома Пучинија које не престаје да очарава љубитеље опере, као балет – жанровски је ново дело и настаје у заједничкој сарадњи пет држава: Аустрије, Немачке, Јапана, Шведске и Србије.

У основи ће бити не само Пучинијева музика, него ће избор музике чинити и оригинална јапанска музика.

Веома привлачна по чувеној и потресној причи о трагичној љубави младе Јапанке Ћо-Ћо-сан и поручника америчке морнарице Пинкертона, Мадам Батерфлај ће се радити у СНП-у као целовечерњи балет у два чина, као дело модерне естетике и неокласике које ће и просторно и културолошки повезати ауторски тим и балетске играче, јер се оваквом продукцијом очекује и репертоарски искорак за Балет СНП-а – гостовања ван матичне сцене.

Српско народно позориште и аустријска кућа „Европа балет“ своју сарадњу почели су новембру 2019. године када је „Европа балет“ гостовао у СНП-у са представом „Волфганг Амадеус“, рађеној у кореографији режији Рената Цанеле.

Копродукција Српског народног позоришта и „Европа балета“ балет Мадам Батерфлај је пројекат који су подржали комитет ЕУ-Јапан Фест, Аустријски културни форум Београд и Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“.

Подели