Фото: Срђан Дорошки

Драмска представа „Деобе“ обједињује позоришни и географски простор – настаје у копродукцији Народног позоришта Приштина – Грачаница, Народног позоришта Ниш и Српског народног позоришта.

У драматизацији Спасоја Ж. Миловановића, „Деобе“ режира Југ Радивојевић према истоименом роману за који је Ћосић 1961. године добио другу НИН-ову награду.

„За представу смо одабрали оно што је најважније за савремену драму, а то је античка трагедија коју носи прича о односу оца и сина. Какав је то порив да отац жели да убије сина, односно зашто син жели да науди оцу? Та исконска, најдубља емотивна линија у породичном односу најважнија је у представи.“ – Југ Радивојевић

Прича о Србији и Србима, о раздвојености, о најрођенијим на супротним странама.

Драматург је Божидар Кнежевић, сценограф Југ Радивојевић, костимограф Татјана Радишић, а композитор Александар Сребрић.

У представи играју: Небојша Савић (Урош Бабовић, сеоски газда), Соња Дамјановић (Вида, његова жена), Милош Цветковић (Милош, њихов син), Вукашин Ранђеловић / Небојша Ђорђевић (Вита, њихов слуга), Милан Ковачевић (Адам Катић, сеоски газда), Григорије Јакишић (Душан Катић, студент, његов син), Игор Дамњановић (Љубиша Дачић, њихов слуга), Страхиња Бојовић (Доктор, грађански политичар), Дејан Цицмиловић (Коста Цветић, мајор), Валентин Венцел (Немачки официр) и Бојана Милановић (Млада).

Ауторску екипу чине и Игор Дамњановић асистент редитеља, сценски покрет, Данило Млађеновић, асистент сценографа, и Радован Кнежевић, сценски говор.

Ове године обележава се сто година од рођења Добрице Ћосића.

Новосадска премијера биће изведена у уторак, 16. марта у СНП-у на сцени „Пера Добриновић“.

Премијерна извођења у Грачаници и Нишу, која су планирана да буду 9, 11. и 12. марта, одложена су због епидемиолошких и техничких разлога и очекује се да буду остварена у наредним месецима.