Објављено:
484
прегледа

„Приче на задату тему: Чајковски и Пучини“

Фото: Владимир Величковић

Под слоганом „Приче које покрећу“, Опера Српског народног позоришта наставља сезону тематским концертом – „Приче на задату тему: Чајковски и Пучини“, који ће бити у петак, 12. фебруара на сцени „Јован Ђорђевић“.

„Када је почела сезона, идеја је била да и у овим условима, опера као уметност, има много прича да исприча. Ту водиљу пратио је и програм и тако смо проше године кренули са тематским концертима – „Приче на задату тему“. Идеја тих концерата је да публици понудимо нешто помало другачије, чега иначе нема на репертоару. Дакле, оперски програм, увек на другу тему, у потпуно другачијем, питком паковању и увек уз заиста екслузивне госте“, објашњава директор Опере Александар Станков.

Овог пута програм је посвећен двојици великих уметника. Ђакомо Пучини и Петар Иљич Чајковски били су савременици чији се рад у једном периоду и преклапа. Иако историјске књиге не дају никакве назнаке да су Чајковски и Пучини заједно радили, па чак ни да су се познавали, обојица су писали невероватне композиције за гудачке саставе, а управо се на томе заснива тема следећих „Прича на задату тему“. С тим што планирани концерт на моменте ставља у фокус виолончело и једног од наших најпознатијих виолончелиста – Драгана Ђорђевића.

„Рококо варијације на тему су омаж Моцарту и мени је занимљиво како је један виолончелиста дорадио и скратио дело Чајковског, иако он није био пресрећан због тога. Али чињеница да је то прихватио оставила нам је тако једно лепо дело које ћемо сада имати прилике да чујемо уживо и то после толико времена“, каже Ђорђевић и додаје да је енергија која се уживо дели управо оно што га покреће на концертима. „Мене покреће љубав. Мислим да је то нешто што је покретало и композиторе да напишу већину својих дела. Љубав, туга, срећа, радост, то је све оно што непоновљиво делимо са публиком током концерата и то је енергија која нас, уметнике, сада покреће.“

План са почетка сезоне био је да се тематски концерти „Приче на задату тему“ на репертоару нађу једном месечно, па су тако у новембру то биле „Приче на задату тему: Фауст и Кармен“, у децембру „Оперске новогодишње приче“, у јануару је то био Оперски гала концерт, а у фебруару су то Чајковски и Пучини. У складу са тим на једносатном концерту, којим ће дириговати гост из Пловдива, маестро Диан Чобанов, наћи ће се Пучинијеве Хризантеме, и Серенада за гудаче и Варијације на рококо тему Петра Иљича Чајковског.

Концерт је у петак, 12. фебруара у 19.00 часова на сцени „Јован Ђорђевић“, Српског народног позоришта а улазнице се могу купити на Билетарници Позоришта.

Подели