Са тугом вас обавештавамо да нас је напустила Милица Зајцев, критичар и историчар уметничке игре, добитница награде за животно дело Удружења балетских уметника Србије и признања за врхунски допринос националној култури Србије. Испраћај ће се одржати 10. фебруара 2021. на Новом гробљу у Београду, у 12.30.

Милица Зајцев (Тузла, 27. IV1934 – Београд, 6. II 2021) – критичар и историчар уметничке игре, добра вила нашег балета. Милица Зајцев је више од шест деценија бележила наше кораке, успоне и падове југословенског, српског, београдског балета, као и алтернативне, савремене сцене – нова лица, нове звезде и звездице, нове наслове, нове улоге, младе кореографе, значајне јубилеје, заправо пратила је и бележила све што (је) игра.

Била је ученица Нине Кирсанове и Милета Јовановића, балерина Македонског народног театра и балетски педагог. Завршила је Филозофски факултет и од 1955. године се посветила писаној речи о Терпсихориној уметности. Била је стални критичар листова Борба, Наша борба и Данас и сарадник готово свих часописа с темом позоришта у земљи и региону попут Позоришних новина, Позоришта, Театрона, Сцене, Премијере, Зборника Матице српске. У часопису за уметничку игру Orchestra била је главни уредник (1996-1998), стручни саветник и члан редакције. Сарађивала је и са интернационалним балетским часописима, као и на готово свим енциклопедијским издањима бивше Југославије као аутор чланака о уметничкој игри. Милица Зајцев је игру успела да дочара и приближи и телевизијским гледаоцима као  аутор  и водитељ ТВ серијала На врховима прстију, Из историје балета, Балетске наде, Кореограф и Игра што живот значи, али и да ову уметност пласира у радијски етар као аутор радио серија Слушамо балет и Београдски кореографи.

Милица Зајцев је писала о премијерама, гостовањима, класичном, савременом балету и алтернативној сцени – и уметницима који су обележили домаће стваралаштво. Аутор је преко десет књига о уметничкој игри: Откривамо тајне балета, Игра што живот значи I, II, III, Свет игре у Београду – страни гости на београдској балетској сцени 1955–1997, Игра одраз времена садашњег – хроника догађања на алтернативним београдским плесним сценама 1960–2007, Игра сликана речју – играчка хроника догађања на балетској сцени Народног позоришта у Београду 1960–2007, Димитрије Парлић и домаћи композитори…

Била је чест учесник културно-научних скупова с темом театра, представљајући и заступајући интересе уметничке игре. Њено поље деловања је широко, а мишљење уважавано, па је Милица Зајцев била и председник савета БИТЕФ фестивала, члан Управног одбора Народног позоришта у Београду, члан савета балетске школе Лујо Давичо. Удружење балетских уметника Србије више пута је позивало у жирије награде Димитрије Парлић и Фестивала кореографских минијатура (главни жири и жири критике), а била је ангажована и као део Уметничког савета овог удружења.

Осим богатог опуса и ангажмана у овој области Зајцева је радила као сарадник, саветник и самостални саветник у области библиотекарства, новинарства и међународне културне и информативне сарадње у органима савезне управе. Пензионисана је након 35 година рада у тадашњем Савезном секретаријату за иностране послове. Била је члан Удружења балетских уметника Србије, НУНС-а, Удружења критичара и театролога Србије и Међународне федерације новинара, као и београдске секције CID UNESCO.

Јубилеје поводом 50 и 60 година професионалног рада Милица Зајцев обележила је свечаностима у организацији Удружења балетских уметника Србије.

Добитник је Стеријине награде за театраологију за књигу Игра што живот значи I, и то је једина до сада додeљена награда за театролгију из области уметничке игре.

Удружење балетских уметника Србије 2005. године доделило јој је награду за животно дело, а 2006. плакету за допринос Фестивалу кореографских минијатура. Додељено јој је и признање за врхунски допринос националној култури Републике Србије. Добитница је сребрњака Народног позоришта као признања за предану сарадњу са Позоришним новинама.

Путујте драга наша Мишка и хвала Вам на свему! Знамо да ћете нам слати ветар у леђа и с небеских висина, а ми Вас нећемо заборавити.

Ваше,
Удружење балетских уметника Србије