Објављено:
2420
прегледа

Одржан гала концерт „Из ризнице Балета СНП-а“

Фото: С. Дорошки

Након дуге паузе, новосадска балетска сцена је оживела у креираном програму како би публику подсетили да је то оно што јој треба. У петак, 16. октобра одржан је балетски гала концерт „Из ризнице Балета СНП-а“, у поводу обележавања 70 година постојања ове најмлађе уметничке јединице Српског народног позоришта. Било је то вече ужитка за публику и играче – вече Балета и плеса, у редукованом капацитету сале велике сцене (око 500 гледалаца) у партеру и на балкону, уз поштовање свих прописаних превентивних мера.

На програму који је трајао сат и двадесет минута, било је једанаест најлепших плесних нумера: Минкусов Дон Кихот у сцени Цигански логор, где су наступили Верица Козарев Кларић (Циганка соло), Тома Крижнар (Циганин соло), Марко Дубовац (Санчо Панса) и ансамбл, у варијацији Мерцедес играла је Катарина Кљајић, а у сценама Па-де-де, адађо, кода и две другарице наступали су Ана Ђурић (Китри), Андреј Колчериу (Басил) и Лана Стојановић и Дејана Бајић (Две другарице). Арапску игру из Крцка Орашчића П. И. Чајковског одиграли су Олга Аврамовић и Бојан Раднов. Следила је Руска игра из Лабудовог језера где је соло извела Мина Радовића, а четири девојке су биле Милана Самарџић, Весна Бишоп, Катарина Зец и Олга Врбашки. Троипоминутно романтично дело које двадесет година није извођено на балетској сцени СНП-а, Умирући лабуд Камија Сен-Санса, оживотворила је Ана Ђурић, уз клавирску пратњу Александра Којића, диригента СНП-а и виолончелисткињу Кристину Токоди Сабо, чланицу Оркестра. Уследила је нумера из Успаване лепотице Принцеза Флорина и Плава птица коју су играли Лана Стојановић и Александар Бечварди, а затим и Шпанска игра из Лабудовог језера коју су одиграли Дејана Бајић, Наојуки Ацуми и Иван Салонски. „Игру у кломпама“ из Враголанке, последње премијерно постављеног наслова, одиграо је Давид Груосо (Мајка Симона) уз пратњу женског дела ансамбла. За крај, финале из Теодоракисовог Грка Зорбе, а насловну улогу је тумачио Андреј Колчерију, уз темпераментну игру бројног ансамбла и аплауза „на бис“.

Репетитори за овај балетски програм су Оксана Сторожук, Маја Грња, Милан Лазић, Бранка Глигорић, Весна Бркић, Јелена Вукадиновић и Борис Ладичорбић, а балетски педагог је гост из Украјине Владимир Шувалов.

Иако је пандемија онемогућила Балет у постављању новог наслова – Охридска легенда Стевана Христића, Ризница им је отворила прилику да заиграју на сцени после вишемесечне паузе, да се покажу на другачији начин и уз музички снимак Оркестра Опере, у својеврсној ревији најпознатијих балетских сцена из класике и неокласике, да се ансамбл подмлађује и да се пружа прилика младим играчима. Тако се наставља и чува традиција.

Друго вече Гала концерта биће изведено у уторак, 20. октобра, с почетком у 20 часова.

Подели