Фото: В. Величковић

На Јоакимфесту, међународном позоришном фестивалу који се одржава сваке јесени у Крагујевцу, глумице Српског народног позоришта, Бојана Милановић и Соња Исаиловић, освојиле су равноправно Специјалну награду града Крагујевца, за улоге Џенис Џоплин у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“.

Жири у саставу Андреј Мажери, позоришни редитељ (Румунија), Никола Милојевић, глумац (Србија) и Иванка Апостолова Баскар, визуални драматург (Северна Македонија), председница жирија, једногласно су донели одлуку:

Бојана и Соња оствариле су беспрекорна глумачка остварења и убедиле нас срдачном енергијом, присном игром и експлозивним певањем. Оне су у потпуности, изузетно пластично, оживеле насловни лик који страда по познатој матрици ‚живи брзо умри млад‘.“

Јоакимфест, који је до 2019. носио назив Јоаким Интер Фест, 2006. године покренуо је позоришни редитељ Драган Јаковљевић, тадашњи директор Књажевско-српског театра.

Почетком 2019. године, избором Слободана Савића, угледног позоришног критичара из Београда, на место селектора и уметничког дирекора, извршене су корените промене у структури и концепцији Јоакимфеста.

Данас је то Фестивал савременог, модерног, друштвено, естетски и поетички референтног позоришта који избором представа настоји да буде видљив и препознатљив не само за локалну заједницу, него у земљи и ширем региону. Његов концепт је евро-регионални и темељи се на избору представа које су у пуном сагласју са модерним извођачким позоришним праксама.

Јоакимфест слави и негује естетски софистицирано, друштвено одговорно, субверзивно и еманципаторско позориште које се хвата у коштац с горућим проблемима и феноменима времена и света у којем живимо.

Од оснивања Фестивала до данас, на Јоакимфесту је изведено преко 140 представа из 25 земаља света у којима је учесвовало више од 700 позоришних стваралаца.

Међународни жири додељује две награде на Фестивлу: Гран при „Јоаким Вујић“ за најбољу представу у целини и Специјалну награду града Крагујевца.

Фестивал је добио име по „ оцу српског позоришта“ Јоакиму Вујићу, управнику првог српског позоришта основаног у Крагујевцу, тадашњој престоници Србије, 1835. године.

Домаћин и организатор Фестивала је Књажевско-српски театар, а главни покровитељ град Крагујевац.

Фото: В. Величковић