Фото: Б. Лучић

Оркестар Опере Опере Српског народног позоришта ће у периоду од 28. децембра 2019. до 4. јануара 2020. бити на великој концертној турнеји по Кини.

Наступиће у шест градова, у шест великих театара на крају ове године те ће Оркестар, проширујући границе на најбољи могући начин, наступити пред кинеском публиком и представити се као ансамбл који висок квалитет уметничког рада негује од самог оснивања, 1947. године.

Оркестром СНП-а диригује гост из Италије Андреа Солинас, са којим је СНП учврстило сарадњу ове сезоне, а наступиће и сопран Евгенија Јеремић. На програму су заступљенe увертире и соло нумере из дела Чајковског, Вердија, Калмана, Штрауса, Лехара, Гуноа…

Тим поводом директор Опере је, између осталог, изјавио: „Овом турнејом желимо да померимо границе и проширимо сарадњу. Велика нам је част што смо у прилици да, као прва оперска кућа из наше земље, наступимо пред публиком у Кини и да пронесемо славно име најстаријег професионалног театра у Србији.“

У историји Опере, од оснивања, забележена су многа европска гостовања, као и она ван Европе (Египат, Ирак, Либан), која су сигурно допринела реномеу Опере СНП-а и ширењу музичке културе за коју не постоје географске ни језичке границе.