Основна мисија Српског народног позоришта је очување домаће драмске и музичке културне баштине. Традиција и потреба Балета СНП-а јесте да негује и у свој репертоар уврсти домаће ствараоце. „Охридска легенда“ композитора Стевана Христића је једно од најзначајнијих дела српске музичке историје.

„Охридска легенда“ је прва балетска премијера изведена у новој згради, 1981. године, представа којом је свечано отвoрено ново здање.

У току следеће године обележиће се велики јубилеј – 70. година Балета СНП-а, и премијера представе је планирана као део обележавања истог. Поред првака, солиста и ансамбла Балета у пројекат ће бити укључени Оркестар и Хор СНП-а, док ће ауторски тим бити састављен од уметника нашег театра. Као гост је позван српски најреномиранији кореограф и редитељ Владимир Логунов, који је остварио више успешних представа за Балет Српског народног позоришта.

Ауторски тим:
Кореограф: Владимир Логунов
Диригент: Александар Којић
Сценограф: Саша Сенковић
Костимограф: Мирјана Стојановић Маурич
Дизајнер светла: Марко Радановић
Директор УЈ Балет СНП-а: Тони Ранђеловић

Учествују солисти и ансамбл Балета, Хор и Оркестар СНП-а

Прва проба: 2. децембар 2019. године

Пројекат је суфинансиран средствима Градске управе за културу Града Новог Сада

У склопу пројекта, као део посредних активности, биће позвани студенти АУНС и одабрани ученици основношколског узраста како би се истовремено извршила едукација будућих позоришних професионалаца и развој младе публике.