У оквиру обележавања 70 година од оснивања Балета у Српском народном позоришту, јуче, 12. децембра је одржана промоција књиге „Мага Магазиновић: модерна игра уместо доктората из филозофије“ ауторке Вере Обрадовић Љубинковић. Ова монографија представља значајан допринос у више области: историји и теорији модерне игре у Србији, родним студијама, културној историји, филозофији и психологији уметности.

Књига о Маги Магазиновић представља допринос балетској уметности у Србији, а према мишљењу професорке Весне Крчмар, теме интересовања ауторке биле су Магин живот, рад и деловање, али не само у домену модерне игре већ и шире. На промоцији књиге говорила је и професорка Свенка Савић, која је истакла да се ауторка посвећује Маги на неколико начина, али пре свега научно. У представљању књиге о Маги Магазиновић и о ауторкином доприносу, учествовале су и проф. мр Андријана Виденовић, продеканка Драмског одсека Факултета уметности у Косовској Митровици, која је говорила о предмету Кореодрама, који Вера Обрадовић Љубинковић увела на Факултету уметности, др Ана Вуковић је причала о практичном раду у савременом плесу и то у сарадњи са ауторком ове књиге, и Ива Игњатовић, балетска играчица НП Београд и чланица председништва УБУС-а, која је представила Зборник научних радова „Мага Магазиновић: филозофија игре и /или више од игре“ у издању УБУС-а, а у прилогу интересовања стручне јавности и нових истраживања о српској балетској историографији.

Мага Магазиновић била је личност са много дарова и знања па су се и њени ангажмани развијали у више праваца. Била је кореографкиња и професорка филозофије, али и велика реформаторка у области модерне игре. Свој допринос дала је као новинарка, теоретичарка, писац и у многим другим сегментима. За Српско народно позориште, између осталог, Мага Магазиновић је значајна је јер је у међуратном периоду посећивала Нови Сад и позориште са Школом ритмичко-пластичних игара Маге Магазиновић.

РТВ 1, Емисија Арт-ерија, 12. децембра 2019, прилог почиње од 5:36