Фото: НПРС

Петак, 15. новембар, сцена „Пера Добриновић“, 19.30

Фјодор Михајлович Достојевски
ЗЛОЧИН И КАЗНА

Народно позориште Републике Српске, Бањалука

Драматизација: Мирослав Беловић, Душан Петровић
Режија: Душан Петровић

Играју: Златан Видовић, Гордана Милиновић, Миљка Брђанин, Драгана Марић, Љиљана Чекић, Рок Радиша, Данило Керкез, Горан Јокић, Софија Медојевић, Раденка Шева, Огњен Копуз, Зоран Станишић, Александар Стојковић, Жељко Еркић, Бојан Колопић, Жељко Стјепановић, Слађана Зрнић, Сандра Љубојевић, Николина Фригановић, Валентина Чегар, Наташа Перић, Борис Шавија, Владимир Ђорђевић


Ријеч редитеља

У времену у ком смо са свих страна, преко разних нових и старих медија, нападнути баналним садржајима, простотом и неподношљивом површношћу, сматрам да уметност, пре свега позориште које је увек било сведок свог доба, мора поново да стекне своју просветитељску мисију, да буде брана свеопштем заглупљивању. Театар треба да буде оаза, сигурна кућа, скривени храм у који се његови посвећеници могу склонити и разматрати многа суштинска питања.
Посегнувши за делом великог класика, жеља нам је била да на сцену донесемо један свет који нам је по много чему сличан, свет понижених и увређених људи, склоних посрнућу и спремних на злочин, али који, за разлику од већине сличних данас, још имају савест која их мучи и кажњава. Порфирије Петрович правилно расуђује када каже да је злочин који је почињен над бабом зеленашицом модеран. Раскољников је можда први савремени убица, онај који верује да ће свесно измаћи сопственој савести, и он дуго у томе успева. У нашем времену злочинци мирно живе и не помишљају на покајање. Када и где је нестала савест?
Истовремено, надам се да ће представа бити повод многима да се поново врате читању велике литературе.

Душан Петровић