Фото: Б. Лучић

У Српском народном позоришту, у петак 25. октобра, приказана је премијерно радионица ансамбла Дејвида Гласа, 28. октобра била је и прва реприза.

Изведба је настала у сарадњи Српског народног позоришта и ансамбла Дејвида Гласа (Велика Британија) која је окупила неколико самосталних уметника и кроз процес од две године настао је овај приказ.

Кроз интензивне радионице од неколико дана уметници су се бавили истраживањем величанствене могуће и немогуће будућности младих људи. Ова представа у својој суштини представља завршетак првог дела истраживања којем су уметници посветили своје време у протекле две године, а које ће у већем обиму бити настављено да се ради и током наредне године.

Ова представа на поетичан начин истражује трауму и опоравак после трагичног догађаја на једном острву. Начин на који насиље утиче на наше умове и срца представљено је из угла жртава али и њихових породица. Веома снажна, а истовремено застрашујућа представа.

Након завршетка представе организован је разговор са ансамблом и Дејвидом Гласом.

О ансмблу Дејвида Гласа

Дејвид Глас је награђивани соло извођач, позоришни редитељ, писац, сценски дизајнер, филмски редитељ, предавач и идејни стваралац. Један је од истакнутијих британских позоришних редитеља и један од оснивача физичко визуелног, ауторско примењеног театра и театрског покрета.

Данас, ансамбл Дејвида Гласа ради и ствара у преко 16 земаља широм света на изванредним пројектима, великим и малим, откривајући физички театар новим генерацијама.

Играју: Алиса Лацко, Александра Пејић, Григорије Јакишић, Ена Ентина Гуцунски, Исидора Влчек, Татјана Матеша, Урош Младеновић и Олга Перовић.