У Српском народном позоришту одржана је данас, 28. октобра у 12 часова, конференција за новинаре поводом гостовања Европа Балета (Ст. Пелтен, Аустрија) са балетском представом „Волфганф Амадеус“ чији је кореограф и редитељ Ренато Цанела.

На конференцији су учествовали: Зоран Ђерић, управник СНП-а, Михаел Фихтенбаум, уметнички директор Европа Балета, Тони Ранђеловић, директор Балета СНП-а, Ренато Цанела, кореограф и редитељ, Филип Прајс, пројектни менаџер Европа Балета и Сенка Петровић, пројектни менаџер СНП-а.

Након управникове уводне и поздравне речи упућене гостима, Михаел Фихтенбаум је представио рад Европа Балета, нагласивши да је главни концепт њиховог рада повезивање балетске уметности и балетских кућа целе Европе. Следећи корак након оснивања Европа Балета био је проналажење и ангажовање најбољих кореографа који кроз рад са играчима развијају код самих играча, осим врхунског играчког умећа, и филозовски приступ и критичко промишљање које је на крају специфичко за сваког играча. Европа Балет негује класичан, неокласичан и модеран балет. Разноврстан програм плод је рада различитих кореографа што је кључ за богат и јединствен образовни програм.

Према речима кореографа и редитеља представе, Рената Цанеле, уметност је нешто што је живо а тај живот дају му управо ствараоци уметности. Стога је неопходан чврст и дубок приступ у образовању уметника. Потребно је непрестано улагање у младе играче, у енергију која је инспирација и њему као кореографу, јер је сваки рад са новим солистима и ансамблом, нови изазов и нови развој.

Сарадња са Европа Балетом веома је значајна и за Балет Српског народног позоришта који ове сезоне обележава 70 година од оснивања.

Гостовање балета „Волфганг Амадеус“ бити у петак, 8. новембра, на сцени „Јован Ђорђевић“ у 20 часова.

Балет је рађен на музику В.А. Моцарта и А. Салијерија, кореограф и редитељ је Ренато Цанела, главну улогу игра солиста Флориан Кадор, сценографија је урадио Кристиан Лудвиг Артесе а костиме је дизајнирала Олгица Ђоргиева.