Објављено:
2356
прегледа

„Волфганг Амадеус“, балет Рената Цанеле, слободно интерпретиран на основу истините приче

Фото: Europa Ballett

8. новембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 20 часова.

Балет „Волфганг Амадеус“ (Wolfgang Amadé) Рената Цанеле, појавио се 2019. године као нова и јединствена продукција.

„Комад који наши балетски уметници износе од првог до последњег такта. Разумети Моцарта као особу, његову музику упити у себе и сходно томе интерпретирати, то је уметнички посао играча. Посао играча се не састоји само од играчког умећа као заната и савршених пируета, него и од тога како се изведе уметничка компонента, по којој се на крају и разликују балетски играчи.

Продукција „Волфганг Амадеус“ је први пут изведена у Бечкој државној опери 1998. Тада је главну улогу играо Владимир Малакхов. Године 2005. Кристијан Лудвиг Атерзе је креирао сценографију за „Петрушку“ Рената Цанеле у Бечкој државној опери. Годину дана касније, Цанела је поставио нову верзију „Волфганг Амадеус“ у београдској опери и театру „Мадленијанум“. Дванаест специјалних тематских слика су рађене по наруџби и коришћене су у току извођења. Тринаест година касније, креативни тим се поново састаје, поводом оснивања Choreo Center Europe у Санк Пелтену, у Аустрији. У њему је као члан и македонска костимографкиња Олгица Ђоргијева.“ Ренато Цанела тим поводом је још рекао: „Са представом „Вофганг Амадеус“ постигнут је успех и утемељено је оснивање фондације „Choreo Center Europе“. Представа није смештена у оквир Беча, него је то један камерни комад, специјализован за ансамбл Европа балета.“

Улазнице у продаји на Билетарници СНП-а, по цени од 700 динара (балкон) до 900 динара (партер). Важи попуст од 30% за студенте (уз индекс).

Балет „Волфганг Амадеус“ се изводи на музику Моцарта и Салијерија и реализован је са ансамблом Европа балета (Europa Ballett). Главну улогу игра солиста Флоријaн Кадор (Florient Cador). Балет „Волфганг Амадеус“ приказује на уметнички начин – плесом, музиком, сценографијом, костимима и сценским решењима – прекретнице у животу и креативности музичког генија из Салцбурга.

Уметнички директор: Михаел Фихтенбаум (Michael Fichtenbaum)
Аутор и кореограф: Ренато Цанела (Renato Zanela)
Музика: В. А. Моцарт и Антонио Салијери
Сценографија: Кристијан Лудвиг Атерсе (Kristian Ludvig Aterse)
Костим: Олгица Ђоргиева
Светло и видео дизајн: Филип Прајс (Philipp Preiss)

Подели