Објављено:
1764
прегледа

Балетско вече Каирске опере (Cairo Opera Ballet Company)

Фото: Балет Каирске опере

Понедељак, 21. октобра 2019, сцена „Јован Ђорђевић“

На овогодишњем 64. Београдском сајму књига Египат је почасни гост и тим поводом ће у Српском народном позоришту гостовати ансамбл Балета Каирске оперске куће.

Балетски играчи Каирске оперске куће ће у оквиру балетске вечери представити традиционалне плесове Египта и балетске сцене из Корсара, Зорбе, Дон Кихота, Клеопатре

Програм траје око сат и по са једном паузом. Улаз је слободан (улазнице преузети на Билетарници СНП-а).

Организатор: Српско народно позориште у сарадњи са Амбасадом Арапске Републике Египат у Београду, уз подршку Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“

Програм

Први чин:

1. Фараонски плес
2. Сцена из Клеопатре
3. Цео Pas de deux из Корсара
4. Оријентални плес
5. Адађо из Зорбе
6. Цео адађо из Дон Кихота

Пауза

Други чин:

1. Саиди (плес из Горњег Египта)
2. Скандарани (плес из Александрије)
3. Хагала (бедуински плес)
4. Моаша (андалузијски плес)
5. Нубијан (плес из Нубије)
6. Зар (народна игра ради уклањања злих духова)

Балет Каирске опере

Балет Каирске оперске куће је основан 1966. године, као саставни део Балетског института при Академији уметности. Чланове овог ансамбла су својевремено обучавали совјетски стручњаци. Прва продукција Балета била је Бахчисарајска чесма у режији Леонида Лавровског, некадашњег директора театра Бољшој. Након тога, ансамбл Балета је свом репертоару додао још великих класичних балета, као што су: Жизела, Крцко Орашчић, Пакита, Лабудово језеро и Дон Кихот, а затим су уследили модерни балети египатских композитора и кореографа, као што су: Озирис (представља легенду о Озирису и Изиди), Хасан и Наима, Египатска ноћ и Нил. Од 1973. године, Балет је имао велики број гостовања у иностранству: Москва, Лењинград, Бугарска, Југославија, Немачка, Француска, Италија, Сједињене Америчке Државе, Тунис, Кореја и Кина.

Балетски ансамбл Каирске опере је постао саставни део Националног културног центра 1991. године. Тадашњи директор центра је био др Абдел Монеим Камел, који је репертоару ансамбла додао своје поставке балета Ромео и Јулија, Лабудово језеро, Крцко Орашчић, Пепељуга, Гусар, Кармина Бурана и Болеро. Уз ове, он је публици представио велики број продукција страних кореографа, као што су: Лоркиана, Сан танго, Хамлет, Malgré tout, Зорба, Хиљаду и једна ноћ, Danses qu’on Croise, Одисеј, Спартак, Посвећење пролећа, Пинокио и Jeu d’Échecs.

Током 1998. и 1999. године, ансамбл је учествовао у продукцији опере Аида код пирамида, у режији Абдела Монеим Камела, а 2001. године постављена је продукција El Leila El Kebira која је постигла велики успех.

Ерминиа Гамбарели Камел је постављена за директорку Балетског ансамбла Каирске опере 2004. године. Балет Каирске опере редовно гостује у Мексику, Француској, Енглеској, Ирској, Кореји, Аустрији, САД, Кини, Чешкој, Италији, Турској, Либану, Јордану, Канади, Русији и на Маурицијусу.

Превела с енглеског Весна Томић Бечки (Београд)

Подели