Објављено:
143
прегледа

Из саопштења дирекције 6. фестивала глумца БиХ, у Коњицу

Фото: Вехид Шишић

Представа Моћни ренџери не плачу, рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Стеријиног позорја, по тексту Тијане Грумић, у режији Тијане Васић, учествовала је 10. јуна 2019. на 6. фестивалу глумца Босне и Херцеговине у Коњицу, у организацији тамошњег Народног универзитета.

У улогама су: Миа Симоновић, Небојша Савић, Александра Плескоњић и Вукашин Ранђеловић.

Завршница Фестивала одржана је у петак, 28. јуна 2019, пред више од 400 посетилаца и гостију, када су на свечаној церемонији додељене маске коњичких дрворезбара, иначе поносних власника Унесковог признања за заштиту нематеријалних вредности ове столетне „коњичке-занатске традиције“. Додељене су и главне награде 6. фестивала глумца БиХ, награде за регионални програм, награде за младе глумце, а све према оцени и гласовима публике, те специјална награда за колективну глумачку игру, где су уз гласове публике мишљење дали и чланови Уметничког савета Фестивала глумца БиХ у Коњицу. Како је у саопштењу истакнуто, Фестивал је померио границе у контексту регионалног репертоара, а са жељом да Коњиц и даље остане град театра, који слави глумачку виртуозност.

Награда за најбољу глумицу у категорији регионалног програма 6. фестивала глумца БиХ у Коњицу припала је глумици Српског народног позоришта Мији Симоновић, за улогу Ане у представи Моћни ренџери не плачу, Српског народног позоришта и Стеријиног позорја.

6. фестивал глумца БиХ представио је десет професионалних позоришних продукција и десет пратећих off садржаја за 2019. годину. Лаурати регионалног програма и програма за младе 6. фестивала глумца БиХ у Коњицу су своју захвалност, импресије о Фестивалу и значају додељених награда и признања за њихов рад, исказали путем видео линка.

Фото: Вехид Шишић
Подели