Објављено:
1926
прегледа

In memoriam: Михаило Миша Јанкетић (1938-2019)

Фото: ЈДП

Данас је у Београду у 80. години преминуо један од највећих српских и југословенских глумаца Михаило Миша Јанкетић. У раскошно богатој каријери одиграо је преко стотину улога у позоришту, највише у свом Југословенском драмском. Огроман траг оставио је и на филму, телевизији и радију. Добитник је свих најзначајнијих глумачких и друштвених признања, Добричиног прстена, Октобарске награде, четири Стеријине награде, Награде „Павле Вујисић“ за животно дело.

Прву улогу на сцени Југословенског драмског позоришта одиграо је у представи Ричард III 1961. Члан ансамбла ЈДП-а био је од 1962. до 1998. године. У том периоду остварио је преко шездесет улога. Последњу премијеру Миша Јанкетић је имао на седамдесетогодишњицу Југословенског драмског позоришта у представи Краљ Бетајнове играјући Крнеца (2018).

Рођен је 24. маја 1938. године у Новом Саду. Гимназију је завршио у Београду. Уписао је студије књижевности на Филозофском факултету у Београду, али је после три године, 1958. постао студент глуме на Академији за позориште, радио, филм и телевизију. Дипломирао је 1962. године у класи професора Мате Милошевића.

Са великим успехом играо је и на сценама других позоришта (Атеље 212, Народно позориште, Београдско драмско позориште, Српско народно позориште, Звездара театар…)

Октобарска награда града Београда додељена му је за улогу Раскољинкова у представи Злочин и казна, 1971. Стеријине награде добио је за улоге Јагоша Краља (Клаустрофобична комедија, 1987, Звездара театар),  Јеврема Прокића (Народни посланик, 1991), Књаза Николе (Принцеза Ксенија од Црне Горе, 1994, Црногорско народно позориште) и Чика Драгог (Смртоносна мотористика, 2005, Атеље 212). Добитник је награда „Јоаким Вујић“, „Миливоје Живановић“, „Раша Плаовић“, „Љубиша Јовановић“, Статуете „Ћуран“, „Зоранов брк“, „Бранислав Нушић“ (за животно дело).

Награда Удржења филмских глумаца за животно дело „Павле Вујисић“ додељена му је 2014. Нашу најзначајнију позоришну награду, Добричин прстен, добио је 2003. године.

На филму је срађивао са најзначајнијим домаћим редитељима. Играо је у ТВ драмама и у серијама.

Михаило Јанкетић се бавио педагошким радом као професор глуме на Академији уметности у Новом Саду.

Датум сахране и комеморације биће накнадно објављени, саопштило је Југословенско драмско позориште.

Михаило Миша Јанкетић је у СНП-у играо последњи пут у Урнебесној трагедији Душана Ковачевића, у режији Маје Гргић, у улози Василија, 11. децембра 2018.

Фото из опроштајне представе: Б. Лучић
Подели