Илустрација: Color Media Communications

У Српском народном позоришту, у уторак, 14. маја, на Камерној сцени, с почетком у 11.00 одржаће се трибина посвећена Сари Бернар, прослављеној француској глумици. Трибину, која је један од сегмената пројекта „Особе са инвалидитетом које су мењале свет”, организује Color Media Communications, у сарадњи са Српским народним позориштем, а улаз је слободан.

Трибину ће отворити Роберт Чобан, директор Press Grupe који ће упутити поздравне речи, а очекује се и учешће представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и представника Владине канцеларије за људска и мањинска права. Модератор трибине је Ивана Томић Петровић. О животу и раду француске позоришне диве Саре Бернар говориће Добрила Стојнић, филмска и позоришна глумица, која већ годинама кроз позоришне представе оживљава ликове славних особа, а једна од њих је и Сара Бернар. Више о Сарином узбудљивом животу публика ће имати прилику да чује на овој трибини.

У панел дискусији учествоваће: Нина Рукавина, глумица Српског народног позоришта, која ће говорити о животном позиву, сценским наступима, улогама које игра, али и о баријерама и предрасудама са којима се сусретала током живота због губитка три прста десне шаке; Наталија Лазић, мастер продуцент у позоришту, говориће о значају уметности у њеном животу, као и животу њеног детета са аутизмом, и Слободан Ђуричић, музички и позоришни продуцент, о продукцији, позоришту и пројектима које реализује упркос губитку слуха.

Сара Бернар (Sarah Bernhardt, Париз, 22. X 1844-Париз, 26. III 1923) једна је од најзначајнијих позоришних уметница свог времена. Била је и много више од тога – способна пословна жена која је водила сопствено позориште и продуцирала представе…

Добрила Стојнић (Београд, 28. I 1948), српска позоришна и филмска глумица. Званично улази у свет глуме 1968. Публици ће остати у памћењу по улози Биљане, Биље у серији Грлом у јагоде, а баш ова улога сматра се најважнијом у њеној каријери. Остварила је двадесетак улога у домаћим филмовима и серијама, а најуспешнији филмови у којима је глумила су: Грлом у јагодеЉубавни живот Будимира ТрајковићаБела кошуљаПавле Павловић и многе друге.

Нина Рукавина (Суботица, 21. VIII 1990), глумица Српског народног позоришта. Уписује Глуму на Академији уметности у Новом Саду 2010, у класи Јасне Ђуричић и Сање Ристић Крајнов. Завршни дипломски рад је улога Мајке у представи Сакати Били са Инишмана Мартина Мекдоне. Мастер студије уписује 2014. године код професора глуме Радослава Миленковића, а завршни мастер рад је улога Рупице у представи Шине или Бог нас погледао Милене Марковић (режија Душан Мамула, премијера 4. септембар 2015). Члан је ансамбла Драме од сезоне 2015/2016.

Наталија Лазић (Београд, 1968). Године 1991. дипломирала је на Факултету драмских уметности, у Београду, Одсек позоришна продукција, на тему „Утицај династије Обреновић на културни живот у Срба“ и стекла диплому мастер продуцента у позоришту, радију и култури. Дугогодишња је активисткиња у области цивилног сектора, укључена у велики број пројеката везаних за културне делатности особа са инвалидитетом. Неки од њих су: инклузивни мјузикл Чаробно путовање (режија Ђорђе Макаревић), у коме главне улоге тумаче особе са аутизмом, а представа је добила Годишњу награду Града Београда у области уметности стваралаштва младих. Консултант је на позоришној представи ДАР (ауторка Милена Ђорђевић) и један је од учесника интерактивне трибине која се организује после сваког извођења представе. Заједно са Маријом Чубрило Дружијанић, иницијатор је и оснивач Вис Небоград. Продуценткиња концерта „Заједно“ у оквиру фестивала класичне музике БУНТ. Ауторка је пројекта „Музиком до инклузије“, који промовише младе и талентоване особе са инвалидитетом на један афирмативан начин. Извршни је продуцент кабареа Сви смо исти (сценарио и режија Ђорђе Макаревић), у коме су главни протагонисти особе са инвалидитетом, а професионална подршка су играчи ансамбла „Коло“.

Слободан Ђуричић, музички продуцент широке провенијенције. Члан трупе „Лаура 2000”.
У његовом широком опусу продукције налазе се и позоришне, балетске, луткарске представе, радио и ТВ рекламе, ремикси и едити домаћих и страних музичких извођача. Једно време се бавио и техничком организацијом великих музичких и културних догађаја. Тренутно у свом студију завршава саундтрак албум за монодраму Лаура, молим те, коју је двојац „Лаура 2000” (Слободан Ђуричић и Милан Мрђа) реализовао по сопственом концепту, тексту и музици, са једним од наших најбољих младих глумаца Николом Ракочевићем у главној улози и која је играна више од 40 пута у земљи и региону.