Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период 2016-2025. године и удружење „Ромаг“, обележиће манифестацијом „Роми кроз векове” Међународни дан Рома, 8. априла, у Српском народном позоришту, у горњем фоајеу сцене „Јован Ђорђевић“ („Концертни салон“), у 20.00 часова.

Међународни дан Рома слави се у Републици Србији, различитим манифестацијама чији је циљ упознавање грађана са положајем, историјом, културом и обичајима ромског народа.

Овај значајан дан обележићемо концертом на којем ће учествовати ромски и неромски уметници, чије ће музичко извођење пратити наратив о историји и култури Рома на нашим просторима и њиховом доприносу културном стваралаштву у Републици Србији, као и мање познате или скоро потпуно непознате чињенице о овој националној мањини. Ромска култура представиће се на савремен, образовни и забаван начин, указујући на значај и допринос ромског народа нашој држави и наглашавајући универзалне вредности које су нам заједничке. На концерту ће наступити оперска певачица Наташа Тасић Кнежевић, Данијела Јовановић, Жељко Р. Андрић у пратњи нашег реномираног пијанисте Саше Кнежевића, затим, Етно хор из Београда под диригентском палицом Бранка Тадића, оркестар Панонија и Кристијан Јуха, млади ромски уметник који је добитник неких од најпрестижнијих музичких награда у Европи.

Присутнима ће се обратити проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период 2016-2025. године, председник Покрајинске владе Игор Мировић, Његова Екселенција Томас Шиб, амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији, председник канцеларије за инклузију Рома Милош Николић и народна посланица Јелена Јовановић.

Манифестација се одржава уз подршку пројекта Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група“ коју спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и Српског народног позоришта у Новом Саду, у сарадњи са Канцеларијом за инклузију Рома.