Програм 16. БФИ у СНП-у:

25. марта 2019, сценa „Пера Добриновић“, 20.00, Spellbound, Рим
29. марта 2019, сценa „Јован Ђорђeвић“, 20.00, BalletX, Филаделфија
12. априла 2019, сцена „Јован Ђорђевић“, 20.00, Дрезден Франкфурт компанија игре

Spellbound, фото: БФИ промо

Римска трупа Spellbound и кореограф Мауро Астолфи креирали су комад у поводу обележавања јубилеја Росинија. Тако је по текстовима Августа Бенемеља о животу чувеног италијанског композитора настала представа „Росинијеве увертире“, која се са великим успехом играла у Италији, а сада обилази свет. „У бескрајним ноћима, патећи од снажне несанице, Росини је почео да живи у две стварности које су се готово додиривале, а само његова способност стварања, његова страст за земељским задовољствима, могли су на тренутак анестезирати дешавања у његовом телу и уму. Његова музика је била екстремна, а његов живот – организовано лудило!”

BalletX, фото: БФИ промо

Престижна филаделфијска компанија савремене игре BalletX, уједињује истакнуте кореографе са групом играча светске класе који откривају нове елементе атлетицизма, емоција и грациозности. Основан 2005. године од стране Кристине Кокс, BalletX испитује границе класичног балета подстичући формално експериментисање уз очување строге технике. Компанија је посвећена продукцији нових радова највишег квалитета који оживљавају заједничке визије кореографа и играча и култивишу код публике апетит за живописном, новом игром. За своје прво гостовање у Србији, BalletX доноси најновије наслове Кајетана Сота, Матјуа Нинена и Јорме Ело.

Dreseden Frankfurt Dance Company, фото: БФИ промо

Дрезден Франкфурт компанија игре (раније Балет Франкфурт) и њен уметнички директор Јакопо Годани, већ су добро познати публици Београдског фестивала игре! Након спектакуларних представа у Центру Сава и Српском народном позоришту, али и незаборавног перформанса у поводу отварања београдског Музеја савремене уметности, трупа за своје наредно гостовање у Србији припрема велика и премијерна изненађења!

Београдски фестивал игре се развија захваљујући подршци Министарства културе Србије, Града Београда, амбасада и културних центара земаља учесница. За афирмацију уметничке игре и реализацију програма у Војводини, значајна је дугогодишња сарадња са Покрајинским секретаријатом за културу АП Војводине и Градом Новим Садом. Седам година заредом, Београдски фестивал игре подржава Делегација ЕУ у Србији. Као главни партнер Београдског фестивала игре, Vip mobile је увео препознатљив модел улагања великих компанија у културу, док заједнички креиран слоган „Комуникација у покрету“, осликава снагу сарадње која траје 12 година. Кроз бројне пројекте, међу којима су најзначајнији награде „Vip poziva“ и „Vip iskorak “, као и пројекат за младе играче „Vip talenti”, Vip доприноси укупном развоју уметничке игре у Србији. Покровитељи Београдског фестивала игре су Ерсте банка и Visa, компаније које настоје да врхунску уметност учине доступном. Компанија Nestlé Adriatic са робном марком Nescafe препознаје ову манифестацију као партнера са којим дели посвећеност промоцији здравог живота. Традиционални пријатељи фестивала су Фондација Хемофарм, ДДОР Нови Сад, Heineken, Marbo Product, Ball Packaging Srbija, Vahali Production Services, Telegroup, и други.