Објављено:
2601
прегледа

Cross Opera: Другост, страх и откриће

Cross Opera, пројекат суфинансиран средствима програма Европске уније Креативна Европа – потпрограм „Култура“, је оперски пројекат за који је Српско народно позориште добило грант у партнерству са оперским кућама Teatro Comunale „Luciano Pavarotti“ di Modena из Италије и Landestheater Linz из Аустрије. Један од куриозитета пројекта јесте што је окупио Линц, Модену и Нови Сад који су градови побратими.

Као што је већ представљено јавности Cross Opera је пројекат који ће произвести нову оригиналну оперу направљену од три приче на исту тему, коју компонују три композитора и певану на српском, италијанском и немачком језику.

Свако позориште партнер има обавезу да из свог оркестра одабере по четири музичара. СНП има част и задовољство да представи српски део тима Cross Opere који ће чинити гудачки квартет састављен од врхунских музичара запослених у нашем најстаријем националном театру. Чланови гудачког квартета су: концерт-мајстор Владимир Ћуковић (прва виолина), Емир Мемедовски (друга виолина), Јозеф Бисак (виола) и Милица Свирац (виолончело).

Такође, СНП је имало обавезу да у току јануара и фебруара 2019. године направи аудицију за певаче млађе од 30 година.

Комисија коју су чинили: Александар Станков, директор Опере СНП-а и уметнички руководилац српског дела Cross Opere, Микица Јевтић, диригент СНП-а и целе Cross Opere и госпођа Јасмина Митрушић, либретиста и композитор српског дела Cross Opere одабрали су да Србију у овом пројекту представљају певачи: Евгенија Јеремић, сопран и Страхиња Ђокић, бас.

Пројекат ће подстаћи транснационалну мобилност  уметника и професионалаца, као и транснационалну циркулацију културног и креативног стварања, којима су циљеви да се промовишу културна размена, интеркултурални и међуверски дијалог, разумевање културне разноликости и социјална инклузија.

Постизање нове и шире публике, интеркултуралног и међуверског дијалога, поштовање различитих култура и културних израза и олакшавање интеграције избеглица су приоритети CrossOpere као једне од основних перспектива Креативне Европе.

Подели