На прес конференцији одржаној у доњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“, с почетком у 11 часова, у четвртак, 17. јануара, на дан рођења глумца Предрага Пеђе Томановића, говорили су: Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта и председник Жирија за Награду „Предраг Пеђа Томановић“, Милован Филиповић, глумац и директор Драме, лауреати Задужбине Вукашин Ранђеловић, глумац СНП-а и Ивана Панчић, глумица, гђа Милена Томановић, један од оснивача Задужбине, гђа Хелена Михић, сестра Предрага Томановића.

Предраг Пеђа Томановић

Награда „Предраг Пеђа Томановић“ коју додељује истоимена Задужбина, чији су оснивачи родитељи Милена и Милорад Томановић, уручује се сваке године 17. јануара на дан рођења „младог, великог глумца“.

„Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити започети /и његов/ позоришни сан, сан пред стварношћу.“

Сврха Задужбине је додељивање награде за најбољу улогу коју је остварио глумац у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години.

Такође, Награда „Предраг Пеђа Томановић“ додељује се и најбољем дипломираном студенту мастер студија глуме на српском језику на Академији уметности у Новом Саду чији просек оцена не може бити нижи од девет.

ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ „ПРЕДРАГ ПЕЂА ТОМАНОВИЋ“ У 2018, гласи:

Жири у саставу Валентин Венцел (председник жирија), глумац и директор Новосадског позоришта; Наташа Гвозденовић, позоришни критичар и Предраг Штрбац, позоришни редитељ, донео је одлуку да Награду „Предраг Пеђа Томановић“ за 2018. годину добијају равноправно

МИА СИМОНОВИЋ и ВУКАШИН РАНЂЕЛОВИЋ за улоге (Ана и Милош) у представи Моћни ренџери не плачу Тијане Грумић, у режији Тијане Васић (премијера 24. маја 2018, Камерна сцена).

Образложење:

Двоје младих глумаца се у претходној години у представама СНП-а истакло у више улога и својим радом и талентом потпуно су оправдали пријем у ансамбл Драме СНП-а. Жири сматра да је награда израз поверења и афирмације глумачке посвећености, признање за приврженост како СНП-у тако и позоришној уметности уопште.

У години изузетно богатој добрим глумачким креацијама, важно је нагласити да су њих двоје имали изузузетну подршку комплетног ансамбла СНП-а. Жири такође жели да истакне и изузетне креације Бранислава Јерковића у Вештицама из Салема и Страхиње Бојовића у представи Доплер.

Уручење Награде „Предраг Пеђа Томановић“ одржаће се 25. јануара 2019. у 19.30 на сцени „Пера Добриновић“, пре почетка представе Антигона 1918.