Објављено:
763
прегледа

„Жизела“, балет као романтичарски идеал

Фото: С. Дорошки

У суботу, 8. децембра, „Жизела“, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Прави романтични балет у два чина „Жизела“, на музику Адолфа Адама, биће изведен у суботу, 8. децембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова.

Овај балет представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света. Хајнеовска прича о девојкама у белим хаљинама које умиру пре венчања и њихова вилинска, неовоземаљска игра у романтичном играчком стилу остају за вечност. На музику Адолфа Адама и либрету Теофила Готјеа и Верноа Сен Жоржа, испричана је романтичарска прича о љубави између сеоске девојке Жизеле и грофа Алберта. Први чин је претежно реалистичан и сеоски, док се у другом, у ноћном штимунгу, потпуно натприродном у шуми крај језера када се појављују виле, сукобљавају две неумитности: љубав и смрт.

Учествују солисти и ансамбл Балета, Оркестар СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Балетом „Жизела“, у режији и кореографији Милице Јовановић (кореографска редакција Л. Лавровски по Пероу), диригује Микица Јевтић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костиме Мирјана Стојановић Маурич.

Подели