Фото: Б. Лучић

У среду, 14. новембра, Травијата, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Вердијево ремек-дело, Травијата, биће изведена први пут у сезони, у среду, 14. новембра. У месецу када је Опера формирана као самостална уметничка јединица, пре 71 годину (16. новембра 1947), прва оперска представа која је тада изведена, била је управо опера Травијата. Тим поводом наступиће два специјална госта: Марија Корјагова, сопранисткиња, гошћа из Москве, у улози Виолете Валери и Бешара Муфареж, тенор, гост из Либана, у улози Алфреда Жермона.

До сада је било 5 премијерних поставки Травијате и 2 премијерне обнове: 1922, 1929, 1947, 1963/ обнова 1970. и 1981/ обнова 2002). На оперском репертоару је премијерна верзија из 1981. године (режија Младен Сабљић), односно обнове 2002. године (режија Воја Солдатовић), изведена 154 пута, а видело је скоро 71 хиљада гледалаца. Либрето је написао Франческо Пјаве, према чувеном роману „Дама с камелијама” Александра Диме Сина, сценографија Даријан Соколић/Милета Лесковац, костимографија Ружица Ненадовић Соколић, кореографија Ико Отрин/Владимир Логунов.

Диригент је Ђанлука Марчано, Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, а улоге тумаче оперски солисти: Марија Корјагова, к.г. из Москве (Виолета Валери), Бешара Муфареж, к.г. из Либана (Алфред Жермон), Жељко Р. Андрић (Жорж Жермон), Верица Пејић (Флора), Лаура Павловић (Анина), Игор Ксионжик (Гастон), Владимир Зорјан (Барон Дуфол), Бранислав Станков (Маркиз Д’Обињи), Горан Крнета (Доктор Гренвил). Учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а и чланови балетског ансамбла.

Марија Корјагова (Maria Ayan Koryagova), рођена Московљанка, млада је оперска сопранисткиња са ангажманом у Штутгарту. Завршила је мастер студије на Руској академији позоришних уметности (ГИТИС) у Москви, 2012. године. Члан је међународног програма за младе таленте „Кемпински“. Још за време студија, наступала је у Шпанији и Немачкој (2003-2007), а затим на Академском музичком позоришту Станиславски и Немирович-Данченко у Москви (2010-2012), у Државној опери у Штутгарту (2012-2015), где је дебитовала као Папагена (Чаробна фрула). Улоге: Попеа (Крунисање Попеје), Белинда (Дидона и Енеја), Памина и Краљица ноћи (Чаробна фрула), Церлина (Дон Ђовани), Амор и Еуридика (Орфеј и Еуридика), Ана (Набуко)…

Бешара Муфареж (Bechara Moufarrej), тенор, један је од малобројних певача који је развио оперску каријеру ван земље. Након завршених музичких мастер студија, наставио је школовање у Италији, а затим се придружио Оперском студију у родном Бејруту. Недавно је завршио усавршавање и у Националном оперском студију у Лондону. Похађао мајсторске курсеве у Француској, у Палерму, Риму, Милану. Наступао је у оперским кућама и на фестивалима у Катару, Дубаију, Канади, Италији, као и у Париској опери. Улоге: Дон Хозе (Кармен), Родолфо (Боеми), Aлфред (Травијата), Војвода од Мантове (Риголето), Ферандо (Тако чине сви), Гроф Алмавива (Севиљски берберин)…

becharamoufarrej.com