Објављено:
294
прегледа

СНП у гостима, на фестивалима…

Фото: Срђан Дорошки

Велико гостовање СНП-а: „Дрина“ ван европских граница
11, 12. и 13. октобра, „На Дрини ћуприја“, 18. Seoul Performing Arts Festival, Јужна Кореја

„На Дрини ћуприја“, најгледанија представа Српског народног позоришта у последњих неколико година, коју је, инспирисан романом нобеловца Иве Андрића, на сцену нашег најстаријег професионалног театра поставио Кокан Младеновић – у октобру ће гостовати у Јужној Кореји!

На овом изузетно важном фестивалу, 18. по реду, учествују релевантне представе из Европе (Литванија, Француска, Финска, Белгија), Азије, САД-а. Позив је упутио Seoul Performing Arts Festival (SPAF), једна од највећих театарских смотри у том делу света, на којој ће „Дрина“ бити изведена чак три пута… Фестивал траје од 7. октобра до 4. новембра. Представа Српског народног позоришта „На Дрини ћуприја“ биће изведена, први пут ван европских граница 11. октобра, и имаће још два извођења 12. и 13. октобра (када ће бити јубиларно, 50. извођење). Представа је до сада изведена 47. пута, на сцени СНП-а, на гостовањима и позоришним фестивалима код нас и у региону, а видело је више од 18.000 гледалаца.

Публика ће „Дрину“ моћи да гледа у Српском народном позоришту тек крајем ове године, односно 29. децембра, а улазнице за ово извођење су већ у продаји на Билетарници СНП-а. Драма СНП-а ће овим извођењем „Дрине“ уједно заокружити календарску годину.

17. октобра, „Аника и њена времена“, Фестивал победника фестивала, Раковица

„Аника и њена времена“, представа по тексту и у режији Ане Ђорђевић, инспирисана приповеткама Иве Андрића, настала у копродукцији Српског народног позоришта и БЕОАРТ-а из Београда, биће изведена 17. октобра на Фестивалу победника фестивала у Раковици.

Играју: Милица Трифуновић, Ненад Пећинар, Биљана Кескеновић, Душан Вукашиновић, Милован Филиповић, Јована Мишковић, Милица Грујичић.

Фото: Александар Рамадановић

20. октобра, „Аника и њена времена“, 26. Вршачка позоришна јесен, Вршац

Представа по тексту и у режији Ане Ђорђевић, инспирисана приповеткама Иве Андрића, настала у копродукцији Српског народног позоришта и БЕОАРТ-а из Београда, биће изведена 20. октобра на 26. фестивалу „Вршачка позоришна јесен“.

Играју: Милица Трифуновић, Ненад Пећинар, Биљана Кескеновић, Душан Вукашиновић, Милован Филиповић, Јована Мишковић, Милица Грујичић.

Фестивал ће бити одржаћн од 19. до 28. октобра 2018. Главни критеријуми Фестивала позоришне класике су оригиналност и иновативност редитељског поступка, актуелност и савременост, богатство глумачког израза и снага укупног уметничког доживљаја, каже се у извештају селектора. „Редитељка Ана Ђорђевић као драматизатор приповедака Иве Андрића инспирисана је причом о фаталној Аники, жени која токове живота у босанској касаби потчињава својима изузетним моћима. Снажним позоришним средствима представа говори о жени која доминира светом мушкараца, преобраћајући традиционализмом оптерећену средину у позорницу савременог погледа на свет.“ Ђура Мрђа, селектор

Извештај селектора…
Програм…

21. октобра, „Три лица самоће“, Дом културе, Кумане

Три лица самоће, представа рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Битеф театра из Београда, према тексту Жељка Јовановића и режији Филипа Марковиновића, биће изведена у недељу, 21. октобра, у сали Дома културе у Куману (општина Нови Бечеј). Ова дирљива прича о трима женама, о њиховим љубавима, усамљеностима, трагањима за срећом, тежњама и надањима до сада се изводила 16 пута, а видело је више од 1.100 гледалаца на гостовањима крајем протекле године у Грачаници и Звечану и на матичним сценама у Новом Саду и Београду.

Представа доноси поглед на збивања из Првог светског рата из једног другог угла – угла жена којима је рат однео њихове љубави и које се, на различите начине, настоје изборити са бесмислом у којем су се затекле. Улоге тумаче: Миа Симоновић (Милица), Сања Микитишин (Олга) и Тања Пјевац (Маришка). Драматург је Милош Латиновић, сценограф Саша Сенковић, костимограф Сенка Раносављевић.

11. новембра, „Крваве свадбе“, 23. Југословенски позоришни фестивал, Ужице

На овогодишњем, 23. издању, Југословенског позоришног фестивала, који траје од 5. до 12. новембра, представа Крваве свадбе биће изведена 11. новембра. Крваве свадбе Федерика Гарсије Лорке, рађена у копродукцији Град театра из Будве и СНП-ом, у режији вероватно најталентованијег младог редитеља у региону Игора Вука Торбице „показују да живот може постати и крвави театар“, каже се у саопштењу селектора Фестивала Бојана Муњина. „За овогодишњи фестивал изабрали смо реченицу Бранислава Нушића која гласи „Боље је да гледамо живот у позоришту, него позориште у животу“, јер њена главна мисао, да је позориште огледало живота, као и да тај трагичан, тужан и смешан живот, често личи на позориште – та се мисао као невидљива нит провлачи кроз многе од изабраних представа.

Играју: Варја Ђукић (Мајка), Милица Грујичић (Вереница), Ивана Мрваљевић (Ташта), Павле Поповић (Леонардо), Бранка Станић (Леонардова жена), Вукашин Ранђеловић (Вереник), Мирослав Фабри (Отац), Драгиња Вогањац (Суседа и просјакиња / Смрт), Маја Стојановић (Служавка), Душан Вукашиновић (Први дрвосеча), Филип Ђуретић (Други дрвосеча) и Ненад Пећинар (Месец). Сценограф је Бранко Хојник, костимограф Јелисавета Татић Чутурило, композитор Владимир Пејковић.

Извештај селектора

Програм фестивала…

Фото: Срђан Дорошки
Подели