Објављено:
2017
прегледа

СНП у гостима, на фестивалима у октобру…

Фото: Александар Рамадановић

Велико гостовање СНП-а: „Дрина“ ван европских граница
11, 12. и 13. октобра, „На Дрини ћуприја“, 18. Seoul Performing Arts Festival, Јужна Кореја

„На Дрини ћуприја“, најгледанија представа Српског народног позоришта у последњих неколико година, коју је, инспирисан романом нобеловца Иве Андрића, на сцену нашег најстаријег професионалног театра поставио Кокан Младеновић – у октобру ће гостовати у Јужној Кореји!

На овом изузетно важном фестивалу, 18. по реду, учествују релевантне представе из Европе (Литванија, Француска, Финска, Белгија), Азије, САД-а. Позив је упутио Seoul Performing Arts Festival (SPAF), једна од највећих театарских смотри у том делу света, на којој ће „Дрина“ бити изведена чак три пута… Фестивал траје од 7. октобра до 4. новембра. Представа Српског народног позоришта „На Дрини ћуприја“ биће изведена, први пут ван европских граница 11. октобра, и имаће још два извођења 12. и 13. октобра (када ће бити јубиларно, 50. извођење). Представа је до сада изведена 47. пута, на сцени СНП-а, на гостовањима и позоришним фестивалима код нас и у региону, а видело је више од 18.000 гледалаца.

Публика ће „Дрину“ моћи да гледа у Српском народном позоришту тек крајем ове године, односно 29. децембра, а улазнице за ово извођење су већ у продаји на Билетарници СНП-а. Драма СНП-а ће овим извођењем „Дрине“ уједно заокружити календарску годину.

17. октобра, „Аника и њена времена“, Фестивал победника фестивала, Раковица

„Аника и њена времена“, представа по тексту и у режији Ане Ђорђевић, инспирисана приповеткама Иве Андрића, настала у копродукцији Српског народног позоришта и БЕОАРТ-а из Београда, биће изведена 17. октобра на Фестивалу победника фестивала у Раковици.

Играју: Милица Трифуновић, Ненад Пећинар, Биљана Кескеновић, Душан Вукашиновић, Милован Филиповић, Јована Мишковић, Милица Грујичић.

Фото: Александар Рамадановић

20. октобра, „Аника и њена времена“, 26. Вршачка позоришна јесен, Вршац

Представа по тексту и у режији Ане Ђорђевић, инспирисана приповеткама Иве Андрића, настала у копродукцији Српског народног позоришта и БЕОАРТ-а из Београда, биће изведена 20. октобра на 26. фестивалу „Вршачка позоришна јесен“.

Играју: Милица Трифуновић, Ненад Пећинар, Биљана Кескеновић, Душан Вукашиновић, Милован Филиповић, Јована Мишковић, Милица Грујичић.

Фестивал ће бити одржаћн од 19. до 28. октобра 2018. Главни критеријуми Фестивала позоришне класике су оригиналност и иновативност редитељског поступка, актуелност и савременост, богатство глумачког израза и снага укупног уметничког доживљаја, каже се у извештају селектора. „Редитељка Ана Ђорђевић као драматизатор приповедака Иве Андрића инспирисана је причом о фаталној Аники, жени која токове живота у босанској касаби потчињава својима изузетним моћима. Снажним позоришним средствима представа говори о жени која доминира светом мушкараца, преобраћајући традиционализмом оптерећену средину у позорницу савременог погледа на свет.“ Ђура Мрђа, селектор

Извештај селектора…
Програм…

Подели