Објављено:
752
прегледа

Посета Савеза Срба у Румунији Српском народном позоришту

Српско народно позориште посетиле су 4. маја 2018. колеге из Темишвара, из Савеза Срба у Румунији, Славомир Гвозденовић, књижевник и саветник Издавачке куће ССР и Горан Мракић, директор издавачке делатности на српском језику.

Примили су их др Зоран Ђерић, управник СНП-а, Милован Филиповић, директор Драме, Вања Вученовић, помоћник управника за опште и правне послове и Зоран Суботички, помоћник управника за програмске делатности.

Разговарало се о могућности сарадње између Српског народног позоришта и Савеза Срба у Румунији, као и Српског државног позоришта (у повоју) у Темишвару.

Договорено је гостовање представе Црњански у Темишвару, монодраме Славомира Гвозденовића у Српском народном позоришту.

Монодрама је настала на основу текстова Милоша Црњанског o Темишвару и из Темишвара, као и сегмената о историјским приликама тадашњег Темишвара, Срба који су боравили тада у њему, као и одломака који се односе на Први светски рат. Монодрама ће бити изведена у октобру 2018. године, у сезони 2018/2019, а улога Црњанског поверена је глумцу Марку Аџићу, који је и руководилац Српског државног позоришта у Темишвару.

Извођењем монодраме обележило би се 125 година од рођења Милоша Црњанског и 100 година од завршетка Првог светског рата.

Српско народно позориште ће 21. новембра 2018, на Дан српског језика у Румунији, гостовати у Темишвару, у Српском државном позоришту, са представом Три лица самоће Жељка Јовановића, у режији Филипа Марковиновића, а која је настала у копродукцији СНП-а и Битеф театра.

Подели