Балет у јуну

pinokioПинокио, 6. и 9. јуна, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Најновији раскошан и маштовит класичан балет Пинокио освојио је срца публике. Праизведен у СНП-у 28. априла, уочи Светског дана игре, на музику композитора Нодара Чанбе, либрето и кореографију Драгана Јеринкића, Пинокио је бајковита прича, другачија од Колодијеве приче о дрвеном несташном лутку, а на репертоару је у среду, 6. и суботу, 9. јуна, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова. У основи либрета је Ђепетов сан, једна нова кореографска фантазија са елементима комике, драмским моментима и музички узбудљивим сценама, плесним деоницама и карактерним играма. У лакој и прозрачној атмосфери отвара се нови свет – свет Морског краљевства са медузама, шкољкама, сиренама, а крај ове фантазије је другачији и неочекиван…

Диригује Александар Којић, сценограф је Далибор Тобџић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич, а балет изводе солисти и ансамбл Балета СНП-а. Учествујe Оркестар Опере СНП-а.


Грк Зорба, 16. јуна, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Обновљен, кореографски освежен (кореограф и редитељ Крунислав Симић) балетски спектакл Грк Зорба, на репертоару је у суботу, 16. јуна. Убудљива игра подмлађеног ансамбла, култна музика са фолклорним елементима и неизбежним сиртакијем, нови костими и сценографија, тоналитетом топлији и сведенији, прате универзалност теме, причу која у основи апострофира љубав, пријатељство и животну снагу и радост. Грк Зорба, сањар и луталица који је волео живот и носио се са туђим и својим невољама и његов пријатељ, млади енглески писац Ник, који је желео да пронађе свој мир у другачијем свету, заједно савлађују животне недаће и љубавне несреће. Преокрећу суровост немилих последица у тријумф воље за суживотом и пријатељством, увлачећи све у игру и песму – у сиртаки.

Кореограф и редитељ је Крунислав Симић, диригује маестро Александар Којић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костиме Мирјана Стојановић Маурич. Учествују солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а и важе редовни попусти.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: