Објављено:
744
прегледа

Праизведба балета „Пинокио“

Скице костима: Мирјана Стојановић Маурич

Балет Српског народног позоришта припрема поучну причу Пинокио о најпознатијем дрвеном лутку, на музику Нодара Викторовича Чанбе (1955, Абхазија, Руска Федерација), композитора, музичара, диригента, добитника награде за заслужног уметника Абхазије (2007).

Праизведба је планирана за суботу, 28. априла 2018. године, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова, поводом Светског дана игре (29. априла). Прва реприза је у понедељак, 30. априла.

Ова балетска представа је инспирисана ликовима из романа „Пинокијеве авантуре“ италијанског писца Карла Колодија, као што су столар Ђепето, Цврчак и поводљиви и лакомислени дрвени лутак Пинокио који лажно убеђује себе да зна шта је најбоље за њега те због тога упада у невоље. Али, овај Пинокио је другачија прича од оне за коју знамо како се завршава. У основи либрета је Ђепетов сан, у ком се појављују Плава вила, Розаура и Манђафуоко, разбојници Лисица и Мачак, медузе, морске сирене, шкољке и други протагонисти из света маште, па је кореографија осмишљена као бајковита фантазија која се одиграва у чаробним просторима. Открићемо само ово: на крају, Пинокио постаје прелепи принц…

Либрето и кореографију потписује Драган Јеринкић, диригент је Александар Којић, сценограф Далибор Тобџић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич, дизајнер светла Марко Радановић. Учествују солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Пинокио је раскошна и маштовита балетска представа у једном чину и намењена је најмлађој публици, чиме се наставља добра традиција Балета СНП-а (Вила лутака, Петар Пан, Црвенкапа, Коњић Грбоњић, Макс и Мориц, Мачак у чизмама, Пипи Дуга Чарапа, Ко је најмоћнији на свету?), да репертоар обогаћује и балетским представама за децу.

Пинокио је синоним за лаж, велика метафора о одрастању и послужио је као инспирација многим светским балетским кућама (Софија, Бугарска; Хонг Конг, Кина; Торонто, Канада; Гдањск, Пољска). Познате су и екранизације из 1911. (режија Ф. Гијом), 1940. (Дизнијева адаптација) и 2002. (режија Р. Бенињи).

Фото с пробе: Срђан Дорошки


Карло Колоди (Carlo Lorenzini, Фиренца, 24. XI 1826 – Фиренца, 26. X 1890)

Карло Колоди
Карло Колоди
Италијански писац и публициста Карло Колоди је псеудоним Карла Лоренцинија.

Рођен је 1826. године у Фиренци од оца кувара и мајке домаћице, који су се доселили из малог места Колодија. Радио је много тога, па је тако био продавац у књижари, преводилац с француског, писац комедија. Био је велики родољуб и борац покрета за ослобођење Италије. Једно време се бавио новинарством и политиком. Тек је са навршених 49 година, 1875. почео да пише за децу и од тог се тренутка у потпуности посвећује дечијој књижевности. Написао је неколико књига („Ђанетино“), али га је роман о лажљивом дечаку „Пинокио“ (Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino) прославио по целом свету. Роман је објавио у Фиренци 1883, а преведен је на многе језике и проглашен „највећом књигом на свету“.

После његове смрти, основани су национална фондација која је носила његово име и парк, посвећен Пинокију.

Подели