Фото: СНП

У четвртак, 15. марта 2018, Српско народно позориште посетили су гости Хрватског народног казалишта из Осијека, Божидар Шнајдер, управник ХНК и Мирослав Чабраја, директор Драме ХНК.

Поред њих, као представници Града Осијека, састанку су присуствовали и Дражен Алерић, шеф Управног одељења за друштвене делатности, Данијела Клобућар, шефица Одсека за културу, Мартина Видаковић и Ана Римац, саветнице у Одсеку за културу, као и конзул Републике Хрватске у Суботици Михаел Томишић.

Посета је организована са циљем да се договори гостовање представе Виолиниста на крову, која је урађена у копродукцији СНП-а и Новосадског позоришта / Újvidéki Színház, на фестивалу Осијечко културно љето.

У плану је и потписивање споразума о сарадњи имеђу ХНК из Осијека и СНП-а, што би подразумевало, између осталог, размењивање представа ове две куће.

Најављен је и заједнички пројекат чији би носилац било Српско народно позориште и у којем би учествовали и Хрватско народно казалиште из Осијека, Стеријино позорје и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.