У уторак, 13. фебруара, у Српском народном позоришту, одржана је конференција за медије поводом представљања великог међународног пројекта који носи назив „АБ“.

На конференцији су учествовали Милован Филиповић, директор Драме СНП-а, Дејвид Глас, британски редитељ и аутор пројекта, Вивијен фон Абендорф, суоснивач удружења „Балканска продуцентска кућа“ и Калки Апориа, глумац и суоснивач удружења „Балканска продуцентска кућа“.

У среду, 14. фебруара, почињу тродневне радионице које ће водити Дејвид Глас, на којима ће учествовати око 15 младих глумаца делом из СНП-а, као и млади балетски играчи из Балестке школе Нови Сад. Радионице се одржавају на Камерној сцени СНП-а, у среду од 12.00 до 17.00, а у четвртак, 14. и петак, 15. фебруара, од 10.00 до 15.00.

Пројекат „АБ“, трајаће три године, учествоваће девет земаља широм света, а реализоваће се по фазама: прва су радионице, које ће се одржавати на свака четири месеца по недељу дана.

Редитељ ће на крају изабрати двоје или троје, који ће бити део представе која би се радила у форми омнибуса, а светска турнеја планирана је за 2020. годину. Централна тема је злочин Андреса Брејвика 2011. године.

Српско народно позориште један је од учесника и партнера на овом пројекту.