Објављено:
407
прегледа

Балет у фебруару

Катарина Измаилова, петак 9. фебруара, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Репертоар Балета СНП-а обогаћен представом која је, након четрдесет година од праизведбе на сцени НП из Београда, у пуном сјају доживела своју уметничку реконструкцију и аутентичну интерпретацију.

Већ истакнута значајем за савремену југословенску позоришну игру, незаборављеног успеха, балет на музику Рудолфа Бручија, на новосадску сцену је ушао на „велика врата“. Кореографију и режију Димитрија Парлића са пажњом и поштовањем пренео је првак Балета НП из Београда Константин Тешеа. Диригује маестро Александар Којић, који је истакао да Бручијева Катарина са несмањеном упечатљивошћу увлачи слушаоца и гледаоца у свој потресни свет.

У улогама су: Ана Ђурић (Катарина), Андреј Колчериу (Сергеј), Давид Груосо (Свекар), Иван Ђерковић (Муж), Љиљана Јокановић (Нећак), Соња Батић (Соња, робијашица), Верица Козарев Кларић (Аксиња, слушкиња), Милена Кркотић (Катаринина визија). Учествују балетски ансамбл и Оркестар СНП-а.

Балетски либрето је рађен према новели „Леди Магбет Мценског округа“, руског писца Никојала Љескова, и представља узбудљиву и сурову шекспировску причу о младој жени Катарини Измаиловој, удатој за старијег трговца, која живи у браку без љубави. Причу прати живот добростојећих друштвених слојева, сиромашним духом. Тражећи љубав и срећу, није одолела чарима младог заводника Сергеја, те постаје прељубница и вишеструки убица.

Због великог интересовања публике улазнице су већ у продаји, по празничном попусту, две улазнице по цени једне, на Билетарници Српског народног позоришта.

Грк Зорба, субота 3. фебруара, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

– Неке представе никад не умиру, као што су „бели“ балети, тако је и ова представа много вољена, и увек је пуна. Публика долази да гледа једну чисту, лепу причу о пријатељству, без обзира на трагичне ситуације кроз које су пролазили главни протагонисти, како је то истакао кореограф Грка Зорбе Крунислав Симић.

Балетска представа је рађена по мотивима романа грчког књижевника Никоса Казанцакиса Доживљаји Алексиса Зорбаса. Грк Зорба, сањар и луталица који је волео живот и носио се са туђим и својим невољама и његов пријатељ, млади енглески писац Ник, који је желео да пронађе свој мир у другачијем свету, заједно савлађују животне недаће и љубавне несреће. Преокрећу суровост немилих последица у тријумф воље за суживотом и пријатељством, увлачећи све у игру и песму – у сиртаки.

Кореограф и редитељ је Крунислав Симић, диригује маестро Александар Којић, а у улогама су Андреј Колчериу (Алексис Зорба), Самјуел Бишоп (Ник, песник), Катарина Кљајић (Мадам Ортанс), Ана Ђурић (Марина), Давид Груосо (Павлос) и учествују ансамбл Балета, Хор и Оркестар Опере Српског народног позоришта и ученици Средње Балетске школе из Новог Сада.

Због великог интересовања публике улазнице су већ у продаји, по празничном попусту, две улазнице по цени једне, на Билетарници Српског народног позоришта.

Подели