Објављено:
554
прегледа

Прес конференција – додела награде Задужбине „Предраг Пеђа Томановић“

Прес конференција, поводом доделе награде Задужбине „Предраг Пеђа Томановић“, одржана је у четвртак, 25. јануара у Српском народном позоришту у 11 часова. На конефернцији су говорили: др Зоран Ђерић, управник СНП-а, Милован Филиповић, в. д. директора Драме, Наташа Гвозденовић, позоришна критичарка и чланица Жирија, Милена Томановић, оснивач Задужбине и овогодишњи лауреати Милица Грујичић, глумица СНП-а и Милан Колак, глумац.

Жири, који је радио у саставу Валентин Венцел (глумац и директор Новосадског позоришта), Наташа Гвозденовић (позоришни критичар) и Предраг Штрбац (позоришни редитељ), одлучио је да награду „Предраг Пеђа Томановић“ за улоге у представама Српског народног позоришта у 2017. додели:

Милици Грујичић за представе Час анатомије, Аника и њена времена и Отпор.

Образложење:

Милица Грујичић не доживљава глуму као позив него као судбину, отворена је за различите приступе истраживања сценског израза. Показује  спремност да одговори на различите захтеве редитеља. Она није само глумица него и креатор конструктивних идеја које реализује и ван и унутар  позоришта. Током 2017. године урадила је три улoге врхунског квалитета, а опет све веома различите и по садржају и по стилу.

У Часу aнатомије, ауторском пројекту Андраша Урбана по мотивима дела Данила Киша, у режији Андраша Урбана, успешно је каналисала препознатљиву Урбанову енергију, посебно се издвојивши у једној изузетној глумачкој екипи кроз завршни монолог који постаје, захваљујући њеној игри, један од најузбудљивијих сегмената представе.

У представи Аника и њена времена Ане Ђорђевић, инспирисаној приповеткама Иве Андрића, у режији Ане Ђорђевић, њена Јелица је „кућно чељаде“, по потреби слушкиња а кад затреба „човек од поверења“, оличење наше учмале стварности, створење несигурно у себе па онда у све око себе, увек се слаже са диктираним мишљењем, сем ако се другачије не нареди. Милица Грујичић се храбро изборила са захтевном улогом  и значајно допринела одличној оцени коју ова представа заслужује.

У представи Отпор, Лија Мекдугала, у режији Соње Петровић, у улози Бет, показује колико успешно може да оствари фину глумачку минијатуру и у ситуацији када временски нема пуно глумачког простора.

У све три улоге показује способност да кроз сегмент покаже целину.


Одлука Академије уметности из Новог Сада, за доделу награде „Предраг Пеђа Томановић“ за најбољег студента Мастер студија у 2017:

Најбољи студент студијског програма Глума на српском језику који је завршио Мастер академске студије у календарској 2017. години је Милан Колак, са просечном оценом 10,00 (десет).  Основне и Мастер студије завршио је у класи професора Никите Миливојевића.

Награде ће бити уручене пре извођења представе Аника и њена времена у петак 26. јануара, на сцени „Пера Добриновић“ с почетком у 19.30, која се то вече изводи у знак сећања на дан рођења  великог глумца СНП-а Предрага Пеђу Томановића (Бач, 17. јануар 1964 – Нови Сад, 30. октобар 1993). Ове године навршава се 25 година од његове смрти.

Фото: Б. Лучић
Фото: Б. Лучић
Подели