Објављено:
804
прегледа

„Фен мо“ одушевио новосадску публику

У четвртак, 18. јануара, на великој сцени Српског народног позоришта, новосадска публика је међу првима имала јединствену прилику да ужива у импресивном наступу Плесне академије из Пекинга.

Фото: Срђан Дорошки

С разлогом ће новосадска публика дуго памтити „Фен мо“, спектакл који је поздравила овацијама и дуготрајним аплаузом, jeр je Плесна академија, у оквиру турнеје по региону (Нови Сад, Београд, Варна, Будимпешта…), први наступ извела синоћ у Новом Саду и у поводу прослављања кинеске Нове године.

Више од 30 питомаца пекиншке Академије, у подједнаком броју женских и мушких извођача, беспрекорно је извело класични кинески плес у 5 призора: буђење, ток, инстинкт, ослобађање и облик и безобличност, инспирисани јединственом формом естетике кинеског сликарства. Врхунском кореографијом, очаравајућом музиком, без сценографије на позорници, маштовитим костима у бојама које симболишу елементе на којима почива живот: земља, вода, ваздух, ватра и љубав, уз минималистичку употребу традиционалних реквизита (маска, лепеза, мач, штуле, сунцобран), грациозним плесом, ритмом и елегантношћу, плесачи су осликали узвишеност живота, лепоту призора у природи, промене у времену и простору.

Ово гостовање су подржали Министарство културе Републике Кине, Амбасада Републике Кине у Београду, Министарство културе и информисања Републике Србије, Народно позориште из Београда, где ће „Фен мо“ бити изведен 20. јануара, и Српско народно позориште.

Фотографије са потписивања уговора о реализацији гостовања између Српског народног позоришта и Пекиншке плесне академије (Beijing Dance Academy).

На фотографијама: др Зоран Ђерић, управник СНП-а и Зханг Кијанг, директор Пекиншке плесне академије, 16. јануар 2018, у Српском народном позоришту, Нови Сад.

Подели