Објављено:
354
прегледа

Премијерно: „Билборд“

По тексту Мајкла Вукадиновића, америчког писца млађе генерације, у припреми је драмски комад Билборд у режији Петра Јовановића. Премијера је планирана за 25. јануар 2018, на Камерној сцени СНП-а у 20.30, а прва реприза 26. јануара.

У улогама су: Иван Ђурић (Енди), Марија Меденица (Кетлин) и Страхиња Бојовић (Дејмон). Текст је превео Страхиња Бојовић, драматург је Светислав Јованов, сценограф и костимограф Ивана Јанчић. Представа се ради у копродукцији Српског народног позоришта и Плус театра из Новог Сада.

Прича о троје креативних људи, младих уметника који желе да остваре „амерички сан“. Свесни чињенице да монопол презире уметност (Теодор Адорно) и да се сан о бољем сопственом животу неће остварити „спавањем“, они користе предности великих монополистичких система какве имају рекламне компаније. Такве компаније су у сталној потрази за новим начинима рекламирања, а људи, од три-четири хиљаде реклама које виде, запамте само оне „уврнуте“. Тело као билборд?


Мајкл Вукадиновић (Michael Vukadinovich), чији преци потичу с ових простора, завршио је студије енглеског језика, филозофије и новинарства на Универзитету Лојола Меримонта, а докторирао драматургију на чувеном Универзитету Калифорнија у Лос Анђелесу (UCLA), где му је и играна прва представа. Пише за филм, позориште и дигиталне медије, бави се педагошким радом, уређивао је неколико новина и часописа, а добио је низ признања за драмско писање, комедију, новинарство, есејистику… Ради у компанији „HBO Films“, а од 2004. до 2007. предавао је на Калифорнијском универзитету. Његов комад Билборд  први пут је изведен у Њујорку 2007.

Позоришној публици су од раније позната Вукадиновићева дела Ефекти (2009) и Посетилац (2010), оба извођена у продукцији Плус театра на Камерној сцени СНП-а.

Фото с пробе: Б. Лучић

Подели