У Новом Саду, у понедељак 25. децембра 2017. године, после дуге и тешке болести преминула је Јасна Бадњаревић, костимографкиња Српског народног позоришта.

Испраћај је у петак, 29. децембра у 15 часова на Новом гробљу у Новом Саду.

Рођена је 9. октобра 1948. у Новом Саду. Дипломирала је на Академији за примењену уметност у Београду 1973. Две године касније магистрирала на истој академији, у класи професора Душана Ристића. Од 1972. је стална костимографкиња Српског народног позоришта, где је остварила 45 година дуг уметнички рад и након пензионисања 2015. године. Урадила је костиме за око 200 драмских, оперских и балетских представа СНП-а. Поред костима, бавила се и илустрацијом књига за децу, сликарством, израдом уникатних лутака и модне одеће. Илустровала је више књига, између осталих Виловска кочија (1987) и Златна жица преко белог света (1992). Радила је као гост на представама у Београду, Сомбору, Зрењанину, Суботици, Ужицу, Осијеку, Сплиту, Сарајеву…

Добитница је више награда, од којих су најзначајније Златна Арена у Пули за костим у филму о Светозару Марковићу 1979. и Златна медаља „Јован Ђорђевић“, највише признање Српског народног позоришта 2001. Такође је добитница више републичких и покрајинских награда, као и награда Удружења примењених уметника Војводине и Србије. Била је чланица УПИДИВ-а од 1973. године.

Њена костимографска решења остаће кључна и неизоставна за укупан успех у реализацији сценског стваралаштва, што је позоришна критика увек примећивала и истицaла. Веома вешто је успостављала равнотежу између класичног и модерног израза, остваривши сусрете различитих епоха (Стерије, Шекспира, Пушкина, Вердија, Калмана, Пучинија, Вагнера, Чајковског и др.) са властитом, увек новом идејом коју је преточила у костиме препознатљивог ликовног рукописа. Последња представа за коју је урадила костиме је оперета Кнегиња чардаша, 2016. године.

Комеморативни скуп, у знак сећања на Јасну Бадњаревић, костимографкињу Српског народног позоришта, биће одржан у четвртак, 18. јануара 2018, у Српском народном позоришту, на сцени „Пера Добриновић“, с почетком у 10 часова.