Фото: СНП

У копродукцији са Умјетничком академијом из Осијека, Српско народно позориште почело је рад на представи Прави Запад Сема Шепарда (1943-2017), човека који је оставио неизибрисив траг као амерички глумац, драмски писац, сценариста и редитељ, као аутор неколико кратких прича, есеја, мемоара и, свакако, као добитник Пулицерове награде за дело „Покопано дете“ 1979. године.

Прва проба представе Прави Запад одржана је у понедељак, 18. децембра 2017. у СНП-у.

Редитељ представе је Димитри Пјер Удовички, сценограф је Давор Молнар, костимографи Давор Молнар и Снежана Хорват, зкомпозитор Јосип Хорват, а у представи играју: Саша Аночић (Остин), Игор Павловић (Ли), Домагој Мркоњић (Сол Кимер) и Александра Плескоњић (Мајка).

Комад „Прави Запад“ номинован је за Пулицерову награду (енгл. Pulitzer Prize), америчку награду која се додељује за највеће доприносе у новинарству, књижевности и компоновању музике.

„Прави Запад“ је субверзивна америчка драма, драма која описује губитнике, људе који нису успели у остварењу „америчког сна“ и који као неостварени драмски јунаци у себи носе непомирене супротности и неостварене задате обрасце успеха.

Драма Сема Шепарда Прави Запад имала је своју праизведбу у позоришту Magic Theatre у Сан Франциску 1980. године.

Драма је прича о два брата од којих један делује веома успешно и остварено, док је други губитник, одметник од друштва и самога себе. С временом постаје јасно да је замена улога лако могућа и води ка равноправности заснованој на иронији…

Премијера је планирана за 9. март 2018. године на сцени „Пера Добриновић“ у СНП-у.