ФОРТИНБРАС СЕ НАПИО, фото: А. Рамадановић

Фортинбрас се напио, представа расположења, након премијере у СНП-у (7. октобра), први пут ће гостовати и то у Народном позоришту у Сомбору, 6. децембра.

У режији Николе Завишића, Фортинбрас се напио Јануша Гловацког, представља комад који је први пут уопште изведен на сценама српског позоришта, у овом случају баш Српског народног позоришта.

Представа је настала у копродукцији Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе Нови Сад. Играју: Марко Савић, Ненад Пећинар, Душан Јакишић, Игор Павловић, Милан Ковачевић, Алиса Лацко, Срђан Стојновић.

Текст је рефлексија на Шекспировог Хамлета. У овој трагичној фарси радња се дешава у Норвешкој и прати унутрашње политичке сукобе, али и напете односе са Данском. Фортинбрас изиграва кљакавог пијанца, док његов отац седи већ две године на престолу, а Норвешком влада тајна полиција. „Норвежани, уосталом као и Данци, хокејаши, хеви-металци, алкохоличари, да „ходају на клизаљкама“, а да им је зима богом дана природна средина, баш као убиства и завереништво међу краљевским столицама. Борба за власт се подразумева познатом. Она је универзална, све са универзалним – све је дозвољено – средствима.”