Гости у СНП-у

zijah-sПонедељак, 29. и уторак, 30. јануара, Камерна сцена, 21.30

CABAres CABArei, Зијах А. Соколовић, животна комедија: од неукротивог смеха до ледене ужаснутости… Извођењем у СНП-у, биће обележено два јубилеја представе: 25 година од првог извођења („Interkulttheater“, Беч, 1993) и 1250. извођење представе.

„Зијах А. Соколовић говори и игра и води гледаоце од неукротивог смијеха до ледене ужаснутости, поиграва се осјећајима и мишљењем публике до ивице издржљивости, док играјући преплиће двије велике, за сваког значајне теме, љубав и смрт…“ – из критике Р. Шукљу, „Дневник“, Љубљана, 1993. „…CABAres, CABArei говори о дезоријентираности модерног човјека који је изгубио идеале и уопће вјеру у њих, а није у стању постати жилави „медиокритет“ који, слиједећи само голи нагон самоодржања, увијек односи побједу над било каквим духовним вриједностима и интелектом. Ову смртно озбиљну проблематику Зијах А. Соколовић облаже специфичном врстом црног хумора, који функционира као агресивно карикирање чулности, као немоћна освета ума над тијелом…“ – из критике Р. П., „Наши дани“, Сарајево, 1998.

Промоција књиге – пре извођења представе 29. јануара с почетком у 18 часова на Камерној сцени, одржаће се промоција књиге аутора, редитеља и извођача Зијаха А. Соколовића Глумац…је глумац.. је глумац“, као и разговор с Глумцем. Књига представља збирку текстова разних аутора о истоименој представи Зијаха А. Соколовића, где је штампан и изворни текст ове култне представе после вишедеценијског извођења, али и низ текстова познатих и мање познатих аутора, о његовом позоришту једног глумца. Све је то приређено да би се обележило вишехиљадито извођење ове представе, настале далеке 1978. године у Сарајеву, где је и приказана на XVIII Фестивалу Малих и Експерименталних Сцена – МЕСС. О овој необичној представи у књизи су објављене теоријске студије глуме и монодраме као посебног вида позоришта, писма подршке глумцу и аутору, неколико песама посвећених овом јединственом феномену, опаске и сећања пријатеља и сарадника, класичне позоришне критике појединих извођења ове дуговечне представе.


Понедељак, 5. фебруара, Камерна сцена, 20.30

Јастучко, Мартин Мекдона, гостовање Народног позоришта Сомбор
Режија: Нинослав Ђорђевић

„Драме Мартина Мекдоне (Јастучко, Поручник са Инишмора, Лепотица Линејна), савременог енглеског писца ирског порекла, познате су новосадској публици и радо игране код нас. Делимично и зато што ирски металитет који најчешће дефинише његова дела, у Србији је врло лако препознатљив, а делимично и зато што је Мекдона један од првих који је на прави начин схватио промену драматуршке парадигме у освит 21. века, чинећи је ближом новим генерацијама. То му је донело светску славу, па и филмски, такорећи холивудски ангажман који је отворено прижељкивао, коментаришући свој драмски стил.

Јастучко, пак, спада у драме које немају типично откачену ирску причу. Смештен у неку врсту симулакрума (привида стварног друштва), комад приказује мистериозну полицијску истрагу и тортуру над писцем бајки које су доведене у везу са подједнако мистериозним убиствима деце. Написана 2003. године, ова Мекдонина драма са елементима трилера је, као и многе друге, побрала бројна признања у Великој Британији, што јој је обезбедило и међународну пажњу и признање великим бројем различитих поставки.

Представа која обузима – Ова представа код публике подстиче питања и преиспитивања, али укључује и велике емоције. Према мишљењу пробне публике и колега, показало се да је ова представа једна од оних које вас обузму, мало протресу, стимулишу ваше емоције на најлепши могући начин – каже редитељ и глумац у сомборском „Јастучку“, Нинослав Ђорђевић. – Јастучко је прича о прошлости која детерминише будућност. На основу коментара оних који су је гледали маркетиншки слоган за представу би могао бити „дођите у позориште да гледамо филм”.“ – из критике „Дневник“, 11. фебруара 2016.

Представа је завршни испит мастер студија из позоришне и радио режије на Факултету драмских уметности у Београду под менторством Даријана Михајловића.

Улоге: Туполски: Саша Торлаковић, Аријел: Бранислав Јерковић, Катуријан Катуријан: Нинослав Ђорђевић, Миша Катуријан: Срђан Алексић, Праља: Милијана Макевић, Девојчица: Ања Таталовић

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: