Позоришна зграда коју је Лазар Дунђерски уступио Српском народном позоришту

Српско народно позориште у Новом Саду обележиће Свечаном академијом сто година од смрти Лазара Дунђерског, који је крајем 19. и почетком 20. века помагао рад и опстанак овог позоришта.

Свечана академија биће одржана у првој половини децембра, најавио је помоћник управника СНП-а за програмске делатности мр Зоран Суботички.

Лазар Дунђерски (1833-1917) био је један од најбогатијих Срба некадашње Аустроугарске, велепоседник, индустријалац, трговац, али и добротвор који је учествовао у подизању српских установа културе. „Посебан дуг Српско народно позориште има према овом човеку због тога што је у једном историјском тренутку, када је то било јако важно, помогао глумце и СНП, тиме што је изградио зграду за позориште на свом имању, а ради се о дворишту хотела „Војводина, некадашњег хотела „Краљице Јелисавете“ које је било у власништву Лазара Дунђерског“, каже Суботички. У ту зграду СНП се сместило након што је претходно по налогу власти морало да се исели из објекта на Трифковићевом тргу које је потом и срушено. Палата нажалост више не постоји, јер је изгорела, а СНП се од 1981. налази у белој мермерној згради на оближњем Позоришном тргу. Ипак, старо позориште остало је у новосадском сећању, а познато је и као Дунђерсково позориште.

(Одломак из: С. Ковачевић, „Политика“, 9. октобра 2017.)