Српско народно позориште припрема балет у два чина Катарина Измаилова на музику Рудолфа Бручија, по либрету Димитрија Парлића, а према новели „Леди Магбет Мценског округа“ Н. Љескова. Пробе су увелико у току, а премијера је заказана за 20. мај, док су репризе 23. маја и 13. јуна.

После 40 година, од кад је балет Катарина Измаилова праизведен у Народном позоришту у Београду (27. новембра 1977), Српско народно позориште ће први пут поставити тако захтеван балет, у години која је у Новом Саду у знаку обележавања стогодишњице од рођења композитора Рудолфа Бручија.


За прилог РТВ 1 говоре: Александар Којић, диригент, Константин Тешеа, који преноси Парлићеву кореографију и режију, Ана Ђурић, првакиња Балета која тумачи улогу Катарине Измаилове, Тони Ранђеловић, в.д. директора УЈ Балет.

Фото: Бранислав Лучић
Фото: Бранислав Лучић

Прича прати живот добростојећих друштвених слојева, сиромашних духом. У шекспировској драматици испричана је прича о младој Катарини, удатој за старијег трговца, која у браку без љубави, не одолева младом Сергеју.

Мотив Српског народног позоришта био је да у доба сиромашне продукције на сцену постави балет који има и данас актуелну причу, са музиком која је и даље савремена, а која је, када је настала, била испред свога времена.