Објављено:
1669
прегледа

IN MEMORIAM: Михајло Плескоњић (21. јуна 1958. – 22. марта 2017)

У среду, 22. марта 2017. преминуо je глумац Михајло Плескоњић – Баџа, првак Драме Српског народног позоришта.

Сахрана ће бити обављена у кругу породице, у суботу 25. марта на Градском гробљу у Новом Саду, у 13.30. Комеморативни скуп биће одржан у среду, 29. марта у 11 часова на сцени „Пера Добриновић“ у Српском народном позоришту.

У Новом Саду је завршио гимназију и дипломирао на Академији уметности, на Одсеку драмских уметности (група за глуму) у класи Димитрија Ђурковића 1984, када је и примљен за члана Драме Српског народног позоришта.

Године 1984. на Сусрету војвођанских позоришта у Вршцу награђен је за улогу Полија Бејкера у представи Човек је човек, а 1989. добитник је Стеријине награде за најбољег глумца на 34. позорју за улогу Бајре у представи Три чекића (О српу да и не говоримо).

Добитник је и Годишње награде Српског народног позоришта 1990, такође за улогу Бајре.

Улоге: Поли Бејкер у представи (Човек је човек), Пјеро (Дон Жуан), Церемонијалмајстор, Трускот, Брокет, Први лорд (Владајућа класа), Никола Рукодељац (Џандрљив муж), Гаврило Вуковић (Свети Георгије убива аждаху), Замјотов (Злочин и казна, Битеф театар, Београд), Анђелко (Чудо у Шаргану), Гришка (Ујкин сан), Брат Макарије (Је ли било кнежеве вечере), Нестор Профит (Вечити младожења, прем. 5. децембра 2016) која је уједно била и његова последња улога.

Подели