У Српском народном позоришту одржана је у петак, 13. јануара конференција за новинаре поводом проглашења добитника награде „Предраг Пеђа Томановић“.

Награда „Предраг Пеђа Томановић“ коју додељује истоимена Задужбина, чији су оснивачи родитељи Милена и Милорад Томановић, уручује се сваке године 17. јануара на дан рођења „младог, великог глумца“.

Предраг Пеђа Томановић
Предраг Пеђа Томановић
„Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити започети /и његов/ позоришни сан, сан пред стварношћу.“

Сврха Задужбине је додељивање награде за најбољу улогу коју је остварио глумац у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години.

Одлука жирија, у саставу: Јасна Ђуричић, глумица, Мирослав Мики Радоњић, театролог и Игор Бурић, позоришни критичар:

Награда за најбоље глумачко остварење Задужбине „Предраг Пеђа Томановић” у 2016. додељује се Радоју Чупићу за улогу Ћоркана у представи На Дрини ћуприја Иве Андрића, у режији Кокана Младеновића.


Чупић је на изразито убедљив и сугестиван начин представио чувеног Андрићевог чаршијског згубидана, каквог има свака, не само босанска касаба. Физичком радњом у сцени преласка зидића сада чувене вишеградске ћуприје, у представи постављеног ногама од столова, одушевљава, подједнако као и говорном радњом, у сцени интонираној директним обраћањем публици, са микрофоном у рукама. У овим сценама истовремено се остварује најсложенији друштвени, психолошки и емотивни садржај, баш као што би Ћорканова епизода могла да се посматра као круцијална у исписивању позадине, „тлоцрта“ несрећне вишеградске хронике у роману На Дрини ћуприја.

Жири напомиње да је Радоје Чупић и неколицином других улога, попут Боре Шнајдера у представи Развојни пут Боре Шнајдера Александра Поповића, у режији Предрага Штрпца, потврдио да се ради о глумцу који у пуној уметничкој снази и зрелости обележава сезону за сезоном Српског народног позоришта.


Такође, награда „Предраг Пеђа Томановић“ додељује се и најбољем дипломираном студенту мастер студија глуме на српском језику на Академији уметности у Новом Саду чији просек оцена не може бити нижи од девет.

Награда Задужбине „Предраг Пеђа Томановић“ за 2016. годину додељује се Мији Симоновић која је 2016. године завршила мастер академске студије, Студијски програм Глума на српском језику (класа проф. Борис Исаковић) са просечном оценом 9,89.

Уручење награде „Предраг Пеђа Томановић“ одржаће се у уторак, 17. јануара 2017. у 19.30 на сцени „Пера Добриновић“, пре почтка предсатве Мизантроп.

Миа Симоновић, Миодраг Петровић, Милена Томановић и Радоје Чупић, фото: Бранислав Лучић
Миа Симоновић, Миодраг Петровић, Милена Томановић и Радоје Чупић, фото: Бранислав Лучић