САВА ЦЕНТАР, КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ

Нова поставка балета Грк Зорба Српског народног позоришта, рађеног на музику Микиса Теодоракиса, у режији и кореографији Крунислава Симића, имаће београдску премијеру 16. децембра у Сава центру, најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре, која је одржана у Јапанском салону с почетком у 13 часова.

На конференцији су говорили: директор Сава центра Драган Гргуревић, који је отворио конференцију, в. д. управника СНП-а др Зоран Ђерић, Крунислав Симић, кореограф и редитељ, Ана Ђурић и Андреј Колчерију, прваци Балета СНП-а.

Вршилац дужности управника СНП-а др Зоран Ђерић рекао је да је Грк Зорба, чија је премијерна обнова била 8. октобра ове године, први потез нове управе Позоришта.
– То је комад по коме је Српско народно позориште, између осталог, и најпознатије – казао је Ђерић. Он је подсетио да је Грк Зорба премијерно изведен у СНП 1. децембра 1994. године и од тада га је видело близу 120.000 гледалаца. Он је нагласио велики уметнички квалитет и атрактивност Грка Зорбе и рекао да је Теодоракис бесплатно уступио ексклузивна права СНП-у да изводи његов балетски спектакл у два чина у позоришту и Сава центру, пожелевши им у телеграму много успеха.

Кореограф Крунислав Симић рекао је да су код нове поставке драматургија и кореографија мало кориговани, док су сценографија и играчи нови.

Грк Зорба је 20 година на репертоару Српског народног позоришта. Чак и да сам лоше одрадио посао, затворите очи и слушајте музику. То је као када пијете изворску воду са врха неке планине – чисти тонови, певљиви – истакао је Симић. Поводом критика да је представа комерцијална, Симић је рекао да јесте комерцијална, али са високим естетским набојем.

Ана Ђурић, која тумачи лик младе удовице Марине, признала је да је било тешко након великих уметника, који су играли њену улогу, „поновити нешто достојно“.

– До неке мере могу да се поистоветим са Марином, јер сам прошла кроз сличне ствари, а с друге стране, она је млада остала удовица, брижна, нежна, али са високим зидом који је подигла око себе – објаснила је она.

У солистичким улогама су: Андреј Колчерију (Зорба), Самјуел Бишоп (Ник), Олга Аврамовић (Мадам Ортанс), Ана Ђурић (Марина), Ливију Хар (Павлос), учествује ансамбл Балета. Соло глас и песме на грчком језику пева Марина Павловић Бараћ, соло бузуки свира Бранимир Јовановић и учествују Хор и Оркестар Опере СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Диригент је Александар Којић, сценографију Милете Лесковца адаптирао је Саша Сенковић, а костиме је осмислила Мирјана Стојановић Маурич.

Подсетићемо само да ће бити ово 15. по реду извођење у Великој сали Сава центра који броји преко 3.500 места.