ФБИ – ДОСИЈЕ ТЕСЛА, фото: Д. Дозет

Представа др Нелета Карајлићa побрала симпатије синоћ у Новом Саду. Реч је о копродукцији СНП-а и „Тесла глобал форума“, уз сарадњу с пројектом „Нови Сад, европска престоница културе 2021“.

За представу „ФБИ – досије Тесла“ синоћ у Српском народном поторишту у Новом Саду, тражила се карта више. Мултимедијална представа легендарног музичара глумца Ненада Јанковића, алијас др Нелета Карајлића који се у овом несвакидашњем комаду појављује као редитељ, сценариста, композитор и инспектор ФБИ Ник Нелсон, побрала је симпатије новосадске публике.

Реч је о копродукцији СНП-а и „Тесла глобал форума“, уз сарадњу с пројектом „Нови Сад, европска престоница културе 2021“. Радња је смештена у 7. јануар 1943. године, у Њујорк, када је одлазак научног генија са животне сцене покренуо немилосрдну трку светских обавештајних служби за Теслиним тајним оружјем које би могло да промени ток Другог светског рата.

Пошто није било очекиваних тајних изума, инспектор је доспео у незавидан положај и бива праћен од стране тајних служби. Једини човек који би му могао помоћи је Тесла, али пошто је он већ умро, долази инспектору у снове.

У Карајлићевој креацији, Тесла и Марк Твен другују на оном свету играјући покер и долазе у снове несрећном детективу који узалуд покушава да нађе његове скривене изуме за којима чезну Американци, Енглези и Руси.

Комплетан сценарио је у стиховима, па тако Тесла, између осталог поручуује: за моје струје не треба жица, мени је цео космос – сијалица!

Упокојеног Теслу упечатљиво је одиграо млади глумац Никола Ракочевић. Остале улоге тумаче: Марко Гверо (Артуро Сати), Александар Гајин (Марк Твен), Бојан Димитријевић (Пепе), Небојша Савић (руски шпијун)… На филмском платну, а на сцени током представе, појављује се Небојша Глоговац у улози Џона Едгара Хувера, првог шефа ФБИ.

Ј. Симић, Вечерње новости, 20. новембар 2016.